Fylkeslederen i Bonde- og småbrukarlaget:

DYSTER FRAMTID: Mange tromsbønder har solgt melkekvoten og flere har samme ønske. Birger Bull, leder i Troms Bonde- og småbrukarlag, klarer ikke å se hvordan man skal snu trenden uten at det legges til rette for mindre driftsenheter. Foto: Privat
DYSTER FRAMTID: Mange tromsbønder har solgt melkekvoten og flere har samme ønske. Birger Bull, leder i Troms Bonde- og småbrukarlag, klarer ikke å se hvordan man skal snu trenden uten at det legges til rette for mindre driftsenheter. Foto: Privat

– Landbruket i Troms er inne i en dødsspiral

BALSFJORD/KARLSØY: I Troms er det 10 bønder som har solgt til sammen nærmere en million liter melk til staten inneværende år. Mengder av melk som ifølge leder av Troms Bonde- og småbrukarlag er borte fra fylket for godt og ei utvikling han betegner som katastrofal.

Publisert Sist oppdatert

I gamle Troms fylke var 16 melkebønder som til sammen ønsket å selge 1,7 million liter. Det betyr at ytterligere nærmere 700 000 liter melk står på ønskelista til seks bønder som også vil selge melkekvoten.

– Det er en katastrofal utvikling. Det er melk som forsvinner ut av fylket og som aldri kommer tilbake. Det ble solgt nærmere en million liter til staten og langt fra alle fikk solgt. Det er rett og slett krise og bevis på at Troms over mange år har vært taperen innen norsk landbruk, sier Birger Bull.

Ei utvikling fylkeslagslederen mener viser at teori og praksis stemmer.

«Ja, kvotesalget beviser det vi lenge har sagt. At det går nedenom og hjem med landbruket her i fylket.»

– Bønder ser det ikke likt å stå i yrket. Når det i tillegg er overtegnet ønske om selge melk som er selve bærebjelken i økonomien kan en tenke seg til hvordan det står til ellers med landbruket i fylket. Ja, kvotesalget beviser det vi lenge har sagt. At det går nedenom og hjem med landbruket her i fylket, sier Bull.

Ikke ment for stordrift

Han mener at ut fra dagens mål fra styrende organer er det lagt opp til stordrift med 50-60 melkedyr og ei melkekvote på minimum 450 tonn.

– Må du investere i nytt må du opp i ei kvote på 600 tonn for å forsvare ei slik utbygging. Med naturlige gitte topografiske forhold som innebærer jorder på 6-7 dekar, er det stort behov for leiejord, en statistikk vi allerede topper. Når Troms sammen med deler av Vestlandet i tillegg har de minste jordlappene i landet må du fort opp i 100 jordlapper for å få dette til. Å leie jord i 10 år gir heller ingen forutsigbarhet. Det sier seg selv at tromslandbruket ikke er ment for stordrift, og vi klarer heller ikke ta ut noen stordrift fordeler, fastslår Bull.

Dødsspiral

Fylkeslederen legger til at det ikke er investeringsmidler å oppdrive til de som vil investere. Samtidig er det også mangel på investeringslyst.

– Landbruket i Troms lurer inne i en dødsspiral og jeg ser heller ikke hvordan skal snu trenden med dagens virkemidler. Vi må få vilkår som tilsier at det også skal gå å drive med 10, 15 eller 20 dyr, sier Bull.

Bedre med kalkulatoren

I Balsfjord var det fire som fikk selge melkekvoten og to som står på vent. Til sammen for de seks er det snakk om total kvote på nærmere 600 000 liter i en stor landbrukskommunene der bare en handfull bønder har gått over til løsdriftsfjøs.

– Man kan si at balsfjordbønder har vært trege som ikke har fornyet seg, men kanskje har de vært bedre med kalkulatoren. Ut fra dagens vilkår for bonden har jeg stor forståelse for at man ønsker å gi seg fremfor å jobbe seg til fant, sier Birger Bull.

Må dispenseres

Med tanke på krav om løsdrift fra 2034 mener han mange av de som i dag driver båsdrift lager seg en horisont som strekker 13 år fram i tid.

– Krav om løsdrift burde sådan vært gjort om til å kun gjelde nybygg. Skal vi rett og slett ha noen sjanse til å henge med videre må det dispenseres fra dette kravet, og det må komme fort, avslutter lederen av Troms Bonde- og småbrukarlag.

Powered by Labrador CMS