KJENT RADIOFJES: Mannskoret har fulgt i fotsporene til Berlevåg mannskor og gått til filmen. I koret synger blant annet Geir Schau (i midten), som er kjent fra «Morgenklubben med Loven & Co» på Radio Norge. Foto: Norsk Film Distribusjon / Fuglene AS
KJENT RADIOFJES: Mannskoret har fulgt i fotsporene til Berlevåg mannskor og gått til filmen. I koret synger blant annet Geir Schau (i midten), som er kjent fra «Morgenklubben med Loven & Co» på Radio Norge. Foto: Norsk Film Distribusjon / Fuglene AS

Setter mannskor på agendaen

BARDU: Setermoen kino viser torsdag mannskorfilmen «For vi er gutta». Det markerer Freidig mannskor med korsang på Setertun.

Publisert Sist oppdatert

Torsdag 18. oktober inviterer Setermoen kino og Freidig mannskor i samarbeid med Norges korforbund til visning av en av høstens store kinoslagere: «For vi er gutta». Filmen handler om mannskoret Mannskoret fra Oslo. Norges korforbund har i år mannskor som et av sine satsningsområder. Det finnes over 250 mannskor rundt i landet, og spesielt i de store byene er interessen for mannskor stigende.

I filmen «For vi er gutta» forteller blant annet Dumdum Boys-vokalist Prepple Houmb om hvordan han fikk med seg noen kompiser og startet Mannskoret. Dokumentarfilmen følger Mannskoret våren 2016 gjennom de siste ukene dirigent Ivar Krogh Hovd levde. Han døde av kreft, og brukte den siste tida han hadde igjen til å dirigere Mannskoret. Foruten Prepple Houmb har koret en rekke andre profilerte medlemmer, blant annet Geir Schau og Rune Gokstad.

Øl og sang i Oslo

Dirigent Egil Nyhus i Freidig mannskor ser fram til å se filmen. Det lokale mannskoret tok for ei tid tilbake initiativ til å få filmen vist på Setermoen kino. Kinoen tente på ideen, og torsdag stiller mannskoret mannsterkt for å synge på visninga.

- Freidig mannskor har 25 medlemmer. Jeg regner med at de fleste stiller på torsdag ettersom vi lenge har snakket internt om at vi må få sett filmen, sier Nyhus.

Det er ennå ikke bestemt hva Freidig mannskor skal ha på repertoaret, men dirigenten regner med at de vil synge noen sanger før filmen vises.

- Jeg håper bardudølene går mann av huse for å se filmen. Det er en god film som har fått gode kritikker i media, forteller Egil Nyhus.

Han legger til at Freidig mannskor møtes en gang i uka for å synge, mens Mannskoret fra Oslo møtes en gang i uka for å drikke øl og synge.

- Vi er ikke riktig så spisset her i Bardu, sier dirigenten i en humoristisk tone.

Freidig mannskor ble startet opp i 1922, og holdt det gående til en gang utpå 1980-tallet. I 2004 tok Egil Nyhus og Toralf Heimdal initiativet til å restifte koret. Siden da har Freidig mannskor holdt jevnlige konserter mange steder. Mange husker kanskje spesielt konsertene på Rock & Kor-festivalen og konserten sammen med Kringkastingsorkesteret i 2014 i forbindelse med NRK-serien «Da KORK kom til bygda».

Unikt fellesskap

Sist gang en mannskorfilm gikk på kino i Norge, skapte det en mannskorbølge over hele landet. Den gangen het filmen «Heftig og begeistret, og handlet om Berlevåg mannskor.

Norges korforbund håper at den nye mannskorfilmen nok en gang skal gi ei oppblomstring av kor.

- Mannskor skaper et unikt fellesskap der menn kan treffes. Samtidig er det skrevet utrolig mye flott musikk for mannskor, sier generalsekretær Åsmund Mæhle i Norges korforbund.

Powered by Labrador CMS