OMVISNING: Det ble gjort en omvisning utenfor kongehytta, hvor detaljer rundt byggekunsten ble forklart. FOTO: Torbjørn Kosmo
OMVISNING: Det ble gjort en omvisning utenfor kongehytta, hvor detaljer rundt byggekunsten ble forklart. FOTO: Torbjørn Kosmo

Overrakte historien bak kongehytta

FINNSUND: Torsdag ettermiddag ble en artikkel overrukket til Hæren fra lokalhistoriker Audhild Olaisen. Der har hun skrevet om opphavet til kongehytta.

Publisert Sist oppdatert

Tilstede under overrekkelsen på kongehytta var blant andre Målselv historielag, stabssjef i Hæren Trond Lundberg, Forsvarsbygg og lokalhistoriker Audhild Olaisen.

Like etter overrekkelsen av artikkelen som er skrevet om kongehytta og dens historie – helt tilbake til 1942 – ble det gjort en omvisning rundt kongehytta og der holdt Olaisen et foredrag hvor hun fortalte om bygget og hvordan det ble laget.

Lærte noe nytt

Olaisen forklarer opphavet og idéen bak artikkelen slik:

– Artikkelen ble til etter en samtale med historielaget. Det var de som tok initiativet. Jeg hadde funnet en del litteratur som kunne fortelle om opphavet til kongehytta, sett i sammenheng med ting som skjedde under krigen, sier hun.

I løpet av prosessen med å lage artikkelen føler Olaisen at det har åpenbart seg en del ny informasjon hun selv ikke visste om fra før av.

– Jeg har absolutt lært mye nytt. Med utgangspunkt i det har jeg en teori om at kongehytta var et ferdighus som ble produsert i Asker. Det er et flott bygg, sier hun.

Olaisen flytter i løpet av høsten/vinteren til Høneføss. I den sammenheng ble det også overrukket en gave fra historielaget til Olaisen.

Stor kunnskapsverdi

Trond Lundberg, stabssjef i Hæren, tok imot artikkelen utenfor kongehytta. Han mener artikkelen har stor nytteverdi for Forsvaret og Hærens forståelse av historia lokalt.

– Jeg synes det er verdifullt å høre om Forsvaret og den innsatsen som gjøres her. Vi bruker mye tid på egne ansatte og vernepliktige for å få dem til å forstå lokal historie. Det binder oss sammen på en god måte og underbygger viktigheten og grunnen til at vi faktisk er her. Jeg er veldig glad for det arbeidet som gjøres, sier Lundberg.

Hytta blir vanligvis brukt til innlosjering av viktige gjester.

– For det første er det vi som er bruker av bygget og det brukes som representasjonshytte. Vi tar imot finere besøk som vi normalt forlegger og forpleier her. VI er glad for at historielaget har tatt seg bryet med å finne disse opplysningene. De supplerer vår informasjon og forståelse rundt dette bygget. Dette er åpenbart et bygg som var viktig for tyskerne i 1942 og utover, sier han.

Gir honnør

Forsvarsbygg, ved avdelingsleder Signe Woldseth Søreng, deltok i seremonien. Hun forteller at artikkelen supplerer bygget som har historisk arv.

– Å få et supplement til det vi allerede har av historie er veldig lærerikt. Det er et bygg som er en perle i porteføljen. Vi forvalter, og Hæren disponerer bygget. Dette bygget har stor historisk arv. Det krever kompetanse og innsikt i byggeskikk og hvordan det tidligere er brukt, og skal brukes, slik at vi får videreført det på en måte som gjør at Hæren kan benytte det videre som representasjonsbolig, sier Søreng.

Hun gir honnør til Olaisen og historielaget for jobben som er gjort for å få dette til.

– Jeg vil vektlegge engasjementet som er rundt dette. Dette er noe historielaget har gjort frivillig. Det er en gave å få utvidet kunnskapspakken på det vi forvalter. Det gir merverdi for våre muligheter til å bevare og bruke bygget, sier Søreng.

Powered by Labrador CMS