TROR PÅ EI FRAMTID I LANDBRUKET: Øyvind Bjørnsen er vant til å ta tunge løft og har nettopp ferdigstilt ei ny driftsbygning på gården sin. Nå er det sønnen Harald (23) som er klar til å satse på gårdsdrift. Håpet er å få til ei samdrift på sikt.
TROR PÅ EI FRAMTID I LANDBRUKET: Øyvind Bjørnsen er vant til å ta tunge løft og har nettopp ferdigstilt ei ny driftsbygning på gården sin. Nå er det sønnen Harald (23) som er klar til å satse på gårdsdrift. Håpet er å få til ei samdrift på sikt.

Far og sønn vil satse sammen

BARDU: Sist sommer la Øyvind Bjørnsen siste hånd på sin nye driftsbygning for melkekyr i Bardu. Nå er det sønnen, Harald (23), som skal i gang.

Publisert Sist oppdatert

Sist sommer flyttet Øyvind Bjørnsen inn en flunkende ny driftsbygning med plass til 30 melkekyr. Likevel møtte både han og sønnen Harald opp på møtet som Innovasjon Norge hadde på Setermoen tirsdag. For selv om Bjørnsen har fått en ny og moderne fjøs, blir det for lite når to skal leve av det.

I tenkeboksen

Sønnen Harald har gjort seg ferdig med sin landbruksutdanning og har nå etablert seg på Setermoen. Han kan få kjøpt et av nabobrukene til hjemgården og kan på sikt tenke seg å inngå samdrift med faren. Det er mye jord til leie i området, men Harald trenger ei melkekvote for å kunne gå inn i ei samdrift på like vilkår. Det kan han opparbeide seg gjennom å leie et nabobruk og drive det selvstendig ei tid.

– Men på sikt er planen å bygge på flere liggebåser og binger på den nye driftsbygninga, slik at vi kan drifte begge brukene sammen, sier Harald.

Både han og faren har behov for ordnet fritid og mener at samdrift vil bli den beste løsninga.

Men før de kan komme så langt, behøves det store investeringer. Da passer det at Innovasjon Norge stiller opp og gir informasjon og rådgivning som er uavhengig av selgere og leverandører.

Mye å ta hensyn til

For å få drømmen til å gå i oppfyllelse kreves det god planlegging og mye forarbeid. Det vet Øyvind, som allerede har vært gjennom en omfattende byggeprosess med tilhørende problemstillinger. Når han nå skal være støttespiller for sønnen, ønsker han likevel å få den best mulige rådgivinga om regler og lover som gjelder. Derfor er det godt å ha uavhengige rådgivere som kan reglene, og som har som oppgave å finne de beste løsningene for sine klienter. For det er problemene omkring finansiering og planlegging som utgjør den største utfordringa nå.

– Det har vært et godt og nyttig møte så langt, sier Bjørnsen.

Karene tror de vil få stort utbytte av den individuelle rådgivinga også. Og begge setter stor pris på at Innovasjon Norge kommer ut til kommunene på denne måten. Det er til stor hjelp for å få den informasjonen de begge trenger.

– Men til syvende og sist er det Harald det står og faller på. Det er han som må ville dette så mye at han tør å satse på ei framtid i landbruket, sier Øyvind Bjørnsen.

Powered by Labrador CMS