VELKLEDD: Fire velkledde søsken fra Finnfjord fra ei tid der kjøpeklær omtrent ikke fantes. Foto: Midt-Troms museums samlinger
VELKLEDD: Fire velkledde søsken fra Finnfjord fra ei tid der kjøpeklær omtrent ikke fantes. Foto: Midt-Troms museums samlinger

Kvinnehistorie skal presenteres på Fjordmuseet

Håndverkstradisjoner er tema når Fjordmuseet til uka inviterer til møte. Der skal det også vises fram 100 år gamle vevde tekstiler.

Publisert Sist oppdatert

Da kommer nemlig Torunn Sedolfsen til Storsteinnes. Som forfatter og lektor i kunst- og formgivingsfag ga hun i 2020 ut boka «Tekstiler i Troms» i 2020, der hun har løftet frem glemt og gjemt lokal- og kvinnehistorie.

– Sedolfsen skal holde foredraget «Tekstiler i Troms» som omhandler kvinners uvurderlige kunnskap og innsats for å kle opp familien i en tid da kjøpklær omtrent ikke fantes, sier Lill-Karin Elvestad.

Glemt håndverk

Som rådgiver på kulturhistorie i Midt-Troms museum/Fjordmuseet i Balsfjord forteller hun om interessant foredrag der man også får høre om hvordan produksjon av tekstiler av alle slag foregikk før.

– Dette er et håndverk som er i ferd med å forsvinne. Boka med samme tittel omhandler tidligere tiders økologiske produksjon av tekstiler, med håndverk og arbeidstradisjoner som har forsvunnet, sier Elvestad.

100 år gamle tekstiler

Hun legger til at dette er ei bok som vil være mulig å kjøpe denne kvelden i museumsbutikken på Fjordmuseet.

– Sedolfsen vil i tillegg dele av sin kunnskap om håndverksteknikker og tekstilfunn. Hun vil også vise 100 år gamle vevde tekstiler fra Balsfjord og Malangen, sier Lill-Karin Elvestad, og ønsker velkommen til en halvannen times prat om gamle håndverkstradisjoner der det også vil bli servert kaffe og noe å bite i.

Powered by Labrador CMS