Norske kommuner bosatte nesten 5000 flyktninger i fjor:

FÆRRE FLYKTNINGER: Bardu kommune tok i fjor i mot tre flyktninger. Det er 18 færre enn året før. Foto: Knut Solnes
FÆRRE FLYKTNINGER: Bardu kommune tok i fjor i mot tre flyktninger. Det er 18 færre enn året før. Foto: Knut Solnes

Bardu tok imot tre av disse

BARDU: Flyktningene bosettes raskere enn tidligere, viser tall fra Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi). I fjor bosatte Balsfjord 10 flyktninger og Målselv åtte. Men i Bardu kom kun tre.

Publisert Sist oppdatert

Norske kommuner bosatte 4903 flyktninger i fjor. Fylkene som tok i mot flest er Rogaland, Hordaland og Akershus. Tallene for Bardu ble først oppgitt å være skjult, på grunn av fare for identifisering, da de ikke tok i mot mer enn tre flyktninger i fjor. Året før tok de imot 21. Dette forklarer rådmann Håvard Gangsås på denne måten:

- Det er staten som tar seg av tildelingene. Det er færre flyktninger som kommer til hit i forhold til tidligere. Vi har heller ikke fått anmodning om å ta i mot noen flere i år, men det kan være det kommer noen hit på familiegjenforening, sier han.

Balsfjord tok i mot ti flyktninger i år, og Målselv åtte. Dersom man ser på befolkningsstatistikken, bor det nå 412 innvandrere i Balsfjord. Dette utgjør 7,3 prosent av befolkningsmassen. Målselv huser 389 innvandrere, som tilsvarer 5,7 prosent av befolkningen. I Bardu bor det 295 innvandrere, som tilsvarer 7,4 prosent.

Oppgang fra tidligere

Tallene er hentet fra årsrapporten for bosetting av flyktninger som er utarbeidet av Integrerings- og mangfoldsdirektoratet. Den viser at 83 prosent av alle flyktninger ble bosatt innen seks måneder etter vedtak om opphold. Dette er en oppgang på sju prosentpoeng sammenlignet med året før.

- Dette er gode nyheter. Rask bosetting av flyktninger legger grunnlag for raskere integrering i lokalsamfunn. Jeg vil berømme innsatsen til norske kommuner i arbeidet med bosetting og integrering av flyktninger, sier avdelingsleder Halwan Ibrahim i bosettings- og kvalifiseringsavdelingen i IMDi i en pressemelding.

44 ulike nasjoner

IMDis målsetting er at 90 prosent av alle flyktninger skal være bosatt innen seks måneder etter vedtak om opphold.

Flyktningene som ble bosatt i 2018 var fra 44 ulike nasjoner, i tillegg kommer de som er statsløse. Ifølge årsrapporten var de tre største nasjonalitetsgruppen syrere, kongolesere og eritreere.

I fjor ble 2480 overføringsflyktninger bosatt, som også er kjent som kvoteflyktninger. I tillegg ble det bosatt 194 enslige mindreårige, skriver NTB.

Powered by Labrador CMS