MOBBING: Elevundersøkelsen fra i fjor viser at 18 prosent av elever i Balsfjord har opplevd mobbing på skolen. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
MOBBING: Elevundersøkelsen fra i fjor viser at 18 prosent av elever i Balsfjord har opplevd mobbing på skolen. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Høye mobbetall i Balsfjord

BALSFJORD: Nye tall fra elevundersøkelsen viser at en stor andel elever på 7. trinn opplever at det foregår mobbing på skolen.

Publisert Sist oppdatert

Utdanningsdirektoratet har publisert nye tall fra Elevundersøkelsen 2019 i Skoleporten. Det skriver Kunnskapsdepartementet i en pressemelding til Nye Troms. Tallene viser at Troms har høyest andel elever som blir mobbet på 7. trinn sammenlignet med andre fylker, mens det på 10. trinn er en nedgang i mobbing.

Troms dårligst ut

Troms har altså høyest andel mobbete elever på 7. trinn sammenlignet med alle andre fylker. I Troms og Finnmark på 7. trinn svarte henholdsvis 9,0 prosent og 5,6 prosent at de har blitt mobbet av medelever, voksne eller digitalt mobbet av noen på skolen 2-3 ganger i måneden. For Troms er det en økning fra 8,5 prosent i fjor. Landsgjennomsnittet for 7. trinn er 7,1 prosent. På 10. trinn svarte 6,2 prosent i Troms at de er blitt mobbet. Det er en nedgang fra 6,7 prosent i fjor.

Balsfjord er versting

På kommunenivå varierer utviklingen. Mens noen kommuner i Troms kommer bedre ut enn i fjor, så er det andre kommuner som kommer verre ut. Balsfjord kommune kommer svært dårlig ut i undersøkelsen. Blant elevene i 7. klasse i balsfjordskolen svarer hele 18 prosent at de opplever mobbing på skolen. Dermed er det Balsfjord som kommer dårligst ut av de fem største kommunene i Troms, når det kommer til mobbing på 7. trinn. Kommunalsjef for skole og oppvekst i Balsfjord, Lillian Pedersen, har ikke selv sett tallene når Nye Troms tar kontakt.

– Jeg var ikke klar over at tallene var lagt fram, så jeg har ikke fått sett dem, sier Pedersen.

Hun sier at kommunen nå må sette seg ned å snakke om hva man skal gjøre med det dårlige resultatet.

– Det er klart at dersom disse tallene medfører riktighet, så er det bekymringsfullt, og det er noe vi absolutt må ta på alvor. Vi skal snakke sammen om hva vi skal gjøre med dette, sier Pedersen.

Unntatt offentligheten

Det er tall fra mange kommuner som ikke offentliggjøres i etterkant av elevundersøkelsen. Tallene for både 7. trinn og 10. trinn i Bardu og Målselv er unntatt offentligheten, og det samme gjelder tallene for 10. trinn i Balsfjord. Årsaken til at tall fra enkelte kommuner ikke blir offentliggjort er ifølge Kunnskapsdepartementet at det er få som svarte på undersøkelsen og det dermed er mulig å identifisere. Tallene til disse kommunene er derfor fjernet av personvernhensyn.

FAKTA: Om Elevundersøkelsen

· En nettbasert spørreundersøkelse hvor elever fra 5. trinn til siste år på videregående skole får si sin mening om forhold som er viktige for læring og trivsel i skolen.

· Obligatorisk for 7. trinn, 10. trinn og vg1. Frivillig å delta for øvrige trinn fra og med 5. trinn.

· Tallene som nå vises i Skoleporten er kun fra 7. trinn, 10. trinn og vg1.

· Gir lærere, skoleledere og skoleeiere informasjon om hvordan elevene opplever skolehverdagen, slik at skolen kan følge opp med riktige tiltak.

· 451 184 elever svarte på undersøkelsen høsten 2019. Det er det høyeste antallet som noensinne har besvart undersøkelsen.

· På nasjonalt nivå – når man ser på alle trinn fra 5. trinn til siste året på videregående – svarte 6,0 prosent av elevene at de har blitt mobbet av medelever, voksne eller digitalt mobbet av noen på skolen. Det er en liten nedgang fra 6,1 i 2018. Mye tyder på at dette er det laveste mobbetallet Elevundersøkelsen har målt med tilsvarende spørsmålsstilling siden starten i 2007. Det nasjonale tallet ser på flere trinn enn de som vises i Skoleporten, og kan derfor ikke sammenlignes.

· I venstremenyen i Skoleporten finner du tall på fylke, kommune og skolenivå. Enkelte skoler får ikke tilgang til andelen som er mobbet av andre elever på skolen, grunnet fare for direkte identifisering av elevene.

· Utdanningsdirektoratet er ansvarlig for gjennomføringen av undersøkelsen, mens NTNU Samfunnsforskning er ansvarlig for analysene og rapporteringen.

KILDE: Kunnskapsdepartementet

Powered by Labrador CMS