KAN FÅ NEI: Slik blir hangaren som Storegga Entreprenør ønsker å bygge til Patria Helicopters på Bardufoss. De foreløpige signalene går på at Luftforsvarsstaben er negativ til å avgi tomt til den 3300 kvadratmeter store hangaren. Foto: SKISSE: LONGVA ARKITEKTER
KAN FÅ NEI: Slik blir hangaren som Storegga Entreprenør ønsker å bygge til Patria Helicopters på Bardufoss. De foreløpige signalene går på at Luftforsvarsstaben er negativ til å avgi tomt til den 3300 kvadratmeter store hangaren. Foto: SKISSE: LONGVA ARKITEKTER

Rygge sier nei til Bardufoss

MÅLSELV: Luftforsvarsstaben på Rygge er negativ til å avgi tomt til Patrias hangar på Bardufoss. Årsaken til det er ennå uviss.

Publisert Sist oppdatert

Storegga Entreprenør AS kontaktet i vår Forsvarsbygg for å få tomt til den planlagte hangaren som selskapet skal bygge og leie ut til Patria Helicopters AS. Bardufoss-entreprenøren ønsker å bygge hangaren i området øst for hangaren til Luftforsvarets flygeskole. Ifølge eiendomssjef Arild Øvergaard i Forsvarsbygg region nord har imidlertid Luftforsvarsstaben vendt tommelen ned for Storeggas tomteønske.

– Vi tok opp saken med 139 luftving, som tok den videre opp i systemet til Luftforsvarsstaben. Nå har vi fått muntlig tilbakemelding om at Luftforsvarsstaben stiller seg negativ til ønsket om å frigi tomta, forteller Øvergaard.

Forsvarsbygg har ennå ikke fått noen skriftlig tilbakemelding fra Luftforsvarsstaben, og eiendomssjefen vet derfor ikke hvorfor de er negative til å la Storegga Entreprenør bygge en hangar på tomta. Han er imidlertid kjent med at det skal ha vært en dialog mellom Luftforsvarsstaben og Forsvarsstaben i sakens anledning.

– Hvis Forsvaret sier nei, så må vi også si nei. Det er Forsvaret som disponerer eiendommene, det er ikke vi, sier Øvergaard.

Ordførerbrev

Prosjektleder Tor Arne Fagerheim i Storegga Entreprenør sier at også de har fått muntlig tilbakemelding om at Luftforsvarsstaben er negativ til at tomta blir frigitt til selskapets byggeplaner.

– Det er litt vanskelig å forholde seg til det fordi vi ennå ikke har fått noe formelt svar på vår henvendelse om tomta. Vi er derfor avventende og håper at det siste innspillet fra Målselv kommune skal bidra til å løse opp i dette, sier Fagerheim.

Innspillet han tenker på, er et brev Målselv-ordfører Nils Foshaug sendte til Forsvarsbygg 17. november. I brevet skrev han at det offentlige kan bli part i en eventuell festeordning på tomta dersom det kan gjøre prosessen enklere for å få til utbygging av hangaren. Ordføreren framhevet også at det er viktig for kommunen å få lagt til rette for utvikling og bygging av hangaren.

– Industrien rundt Forsvaret har vært for lite til stede i Indre Troms. Når industrien ønsker å søke seg til områdene nært Forsvaret, er det helt naturlig at man legger til rette for det. Det burde vært stilt krav om at industrien skulle være nærmere for å få både reparasjoner og vedlikehold utført langt raskere enn i dag, sier Foshaug til Nye Troms.

3300 kvadratmeter

Prosjektleder Fagerheim i Storegga Entreprenør forteller at de vet at denne saken har ligget til behandling i Luftforsvarsstaben siden midten av august. Mens de venter på et svar, jobber Storegga parallelt med å planlegge hangaren. De har nå levert et skisseprosjekt til Patria Helicopters.

– Det er snakk om å bygge en hangar på 3300 kvadratmeter med en prislapp på i størrelsesorden 100 millioner kroner. Byggetida vil være 15 måneder, sier han.

Det er planlagt oppstart på bygginga våren 2018 med ferdigstillelse i juli 2019. For å holde tidsplanen begynner det imidlertid å haste med å få avklart tomtesaken, slik at Storegga kan få gjort ferdig prosjekteringa av hangaren og uteområdene.

– Ei rask avklaring vil gjøre at vi fortsatt kan holde tidsskjemaet, men nå begynner det å haste. Vi er avhengig av tomta. Området er regulert til sivil-militært formål. I tillegg vil tomta være enkel å gjerde ut av det militære området. Så i utgangspunktet ligger alle forutsetninger til rette for å bruke den, avslutter Tor Arne Fagerheim.

Positiv til samarbeid

Sjefen for 139 luftving på Bardufoss, oberst Helge Rasmussen, henviser til Luftforsvarsstaben i denne saken.

– Luftvingen er positiv til samarbeid med det sivile samfunnet, men Luftforsvarsstaben må uttale seg om dette konkrete tilfellet, sier han.

Luftforsvarsstaben kunne ikke svare på Nye Troms sine spørsmål i denne saken før avisa gikk i trykken i går. Lokalavisa ville blant annet vite hvorfor Luftforsvaret er negativ til å frigi tomt til å bygge hangar til en sivil aktør som har fått kontrakt på vedlikehold av NH90-helikoptrene og hvorfor det tar så lang tid før det kommer et formelt svar fra Luftforsvaret i denne saken.

Powered by Labrador CMS