LOVER KAMP: Senterpartiet lover kamp om helikopterbasesaken etter at presidentskapet nå truer med å avvise saken og nekte å ta den opp i Stortinget. (Arkivfoto)
LOVER KAMP: Senterpartiet lover kamp om helikopterbasesaken etter at presidentskapet nå truer med å avvise saken og nekte å ta den opp i Stortinget. (Arkivfoto)

Presidentskapet vil avvise Sp-forslaget

MÅLSELV: Presidentskapet på Stortinget innstiller på å avvise Sps forslag om at hovedbasen for helikopter skal beholdes på Bardufoss: – Sjokkerende, sier barduordfører Toralf Heimdal.

Publisert Sist oppdatert

Han kan ikke se at noe skulle ligge i veien for at et slikt forslag blir tatt opp på Stortinget, og nå raser Senterpartiet mot presidentskapet.

I går ble Senterpartiet i Troms kjent med at presidentskapet på Stortinget vil innstille på å avise at Sp-forslaget om at helikopterbasen skal bli værende på Bardufoss, tas opp til behandling. Ifølge en pressemelding fra Senterpartiet er begrunnelsen at å ta opp et slikt forslag, er i strid med tidligere vedtak som Stortinget har gjort angående at 339 skvadron skal flyttes til Rygge.

Stortinget skal tirsdag stemme over om forslaget skal tas opp til behandling i forsvarskomiteen og så tas videre til Stortinget.

Lover kamp

– Senterpartiets forslag omhandler hovedbasen på Bardufoss og er ikke i strid med noe av det som står i Forsvarets langtidsmelding. Det er en stadfesting av at hovedbasen for helikopter beholdes på Bardufoss, sier Toralf Heimdal og lover kamp for å få saken tatt opp slik partiet hans vil.

Stortinget med Ap, Høyre og Frp vedtok i fjor langtidsplanen for Forsvaret, hvor det ble besluttet at 339 skvadron skal flyttes til Rygge.

– 339 skvadron er en ren helikopterskvadron. Hovedbase for helikopter på Bardufoss og 139 lufttving er en organisatorisk overbygging for alle helikopterskvadroner i Norge. Det er ingenting i veien for at vi skal kunne vedta at hovedbasen for helikopter skal ligge på Bardufoss, sier Heimdal.

Politisk spill

1. kandidat for Senterpartiet i Troms, Sandra Borch, er skeptisk til presidentskapets vurdering av saken, og også hun lover kamp med nebb og klær for Bardufoss.

– Jeg kan ikke på noen som helst måte se at vårt forslag er i strid med tidligere vedtak Stortinget har gjort. Dette er uvitenhet eller politisk spill av presidentskapet. Vi er flere partier som står bak forslaget og som kommer til å kjempe for det i Stortinget, sier hun.

Borch antyder at det er politisk spill på gang.

– Vi merker oss at de partiene som vedtok langtidsplanen og nedleggelse av 339 skvadron (Frp, Høyre og Ap), er i overtall i presidentskapet. Når man ser hvem som sitter i representantskapet, tyder mye på at avvisningen av forslaget er politisk motivert. Vi er spente på avstemningen på tirsdag angående om forslaget vil bli vedtatt fremmet. Jeg håper Arbeiderpartiet kan være med på å sikre det. Vi har jo også sett at Høyre i Troms har vurdert å stemme for, så nå håper vi at både Troms Ap og Troms Høyre jobber opp mot sine representanter på Stortinget slik at det sikres et flertall ved avstemmingen, sier Borch.

Powered by Labrador CMS