Færre har meldt interesse for å bli fosterfamilie:

BEHOV FOR FOSTERFAMILIER: Den siste tiden har det vært lavere interesse for å bli fosterfamilie. Det bekymrer Bufetat, forteller regionsdirektør Pål Christian Bergstrøm.
BEHOV FOR FOSTERFAMILIER: Den siste tiden har det vært lavere interesse for å bli fosterfamilie. Det bekymrer Bufetat, forteller regionsdirektør Pål Christian Bergstrøm.

Bufetat er bekymret for at det vil bli et stort behov for fosterhjem fremover

BARDU: De siste ukene har det vært svært lav rekruttering av nye fosterfamilier i nord. Bufetat er bekymret for de barna som er hjemme med familier som har behov for hjelp.

Publisert Sist oppdatert

Bufetat jobber med å rekruttere og formidle fosterhjem til kommunene. Vanligvis mottar de i snitt åtte til ti henvendelser i uka. De siste ukene har dette stoppet opp og det har vært ned mot null henvendelser i løpet av en uke. Samtidig har Barneombudet og Redd Barna uttrykt bekymring for økende vold i hjemmet.

– Vi er bekymret. Hvis dette blir langvarig kan behovet for fosterhjem øke, forteller Pål Christian Bergstrøm, regionsdirektør i Bufetat, region nord.

De er bekymret for at flere barn kommer til å oppleve omsorgssvikt. Samtidig som interessen for å bli fosterhjem er dalende har mange kommuner redusert kapasitet i barnevernet. Konsekvensen av redusert kapasitet er at Barnevernet ikke iverksetter hjelpetiltak i tide og oppfølgingen av bekymringsmeldinger ikke følges opp tidlig nok. Dette kan igjen føre til et større behov for fosterhjem.

Alarmtelefonen for barn og unge har de siste ukene hatt en sterk økning fra bekymrede barn.

– Flere barn kan oppleve omsorgssvikt. Hvis tilgangen på fosterhjem faller kan dette bli alvorlig, sier Bergstrøm.

Skyldes unntakstilstanden

Bergstrøm tror at årsaken til mindre interesse for å bli fosterhjem er situasjonen i samfunnet.

– Det er nok unntakstilstanden, med permitteringer og stigende arbeidsledighet. Mange er bekymret for egen fremtid og økonomi. De tenker nok at å ta ansvar for fosterbarn er krevende, men det er nettopp nå det er behov for voksne som åpner hjemmene sine, sier Bergstrøm.

Bufetat oppfordrer de som har vært avlastningshjem, beredskapshjem eller fosterhjem tidligere å vurdere et nytt oppdrag. Det kan også være aktuelt at de som allerede er fosterhjem kan ta imot flere barn.

Det finnes flere typer fosterhjem og det er behov for ulike familier. Bergstrøm forteller at utgangspunktet for et fosterhjem er trygge voksne. Det kan både være par eller enkeltpersoner.

Interkommunalt samarbeid

Barnevernstjenesten i Bardu deler bekymringen til Bufetat. Elin Strand er leder for Barnevernstjenesten og sier at det er for lite fosterhjem.

Perioden etter skoler og barnehager stengte har vært fort kort til å se om det er et økende press på tjenesten i Bardu kommune, men det har mottatt bekymringsmeldinger.

For å opprettholde kapasiteten i barnevernstjenesten i Bardu og nabokommuner har de inngått et samarbeid. Det innebærer at man kan bistå hverandre i blant annet saksbehandling. Dette samarbeidet ble inngått før skoler og barnehager stengte.

– Vi har vært i forkant og gjort gode avtaler. Det er også gjort gode tiltak i kommunen. Det er lagt planer og hatt fokus på å være beredt. Vi har også et godt samarbeid med skolen og lærere, sier Strand.

Saker blir fortsatt fulgt opp, men i større grad over telefon. Strand forteller at de ikke er like mye hjemme hos folk som de vanligvis er med tanke på smittefaren. Hun har også en oppfordring til folk i bygda.

– Jeg tenker at det er viktig at alle innbyggere bryr seg litt ekstra, og har et øye for de som kan ha det vanskelig, sier hun.

Powered by Labrador CMS