LOVBRUDD? Brøt Målselv kommune lov om offentlige anskaffelser da de valgte å inngå kontrakt med et Harstad-firma om kjøp av bedriftshelsetjenester? Ja, mener en tilbyder som ikke nådde opp i konkurransen. Nei, mener kommunen. Nå er det opp til Klagenemnda for offentlige anskaffelser å gi ei objektiv vurdering av saken. Illustrasjonsfoto: NTB
LOVBRUDD? Brøt Målselv kommune lov om offentlige anskaffelser da de valgte å inngå kontrakt med et Harstad-firma om kjøp av bedriftshelsetjenester? Ja, mener en tilbyder som ikke nådde opp i konkurransen. Nei, mener kommunen. Nå er det opp til Klagenemnda for offentlige anskaffelser å gi ei objektiv vurdering av saken. Illustrasjonsfoto: NTB

Avstand, tilgjengelighet og kurs i fundamentet for KOFA-klagen

MÅLSELV: Bedriftshelse Nord mener Målselv kommune handlet i strid med sine egne kravspesifikasjoner til kjøreavstand, tilgjengelighet og inkluderte kurs da de valgte å inngå avtale med Sør-Troms HMS-tjeneste om levering av bedriftshelsetjenester. Det mener ikke kommunen.

Publisert Sist oppdatert

Dette kommer fram i klagen og det tilsvaret Målselv kommune har gitt til Klagenemnda for offentlige anskaffelser (KOFA), Som det kom fram i en artikkel tidligere denne uka har Bedriftshelse Nord klaget Målselv kommune inn for KOFA i denne saken, og KOFA vil komme med en rådgivende uttalelse om hvorvidt anskaffelsesregelverket er brutt innen medio februar. Kontrakten har en anslått verdi på 1,2 millioner kroner, og foruten Sør-Troms HMS-tjeneste og Bedriftshelse Nord, deltok også Stamina helse AS i anbudskonkurransen. Disse tilbyderne ble vurdert ut fra kriterier der kompetanse og erfaring var vektet med 60 prosent, pris 30 prosent og tilgjengelighet og stabilitet 10 prosent. Kommunens evaluering viste da at Sør-Troms HMS-tjeneste kom best ut, fulgt av Stamina og Bedriftshelse Nord.

Tre forhold

I klagen peker Bedriftshelse Nord på tre forhold der de mener kommunen har brutt sine egne tildelingskriterier ved å anta Sør-Troms HMS-tjeneste. Det ene er da leverings- og responstid, der kriteriet var at tilbyder skal være etablert med alle tjenester innenfor en radius på ca. 2,5 timer kjøretid fra kommunehuset på Moen. Her mener klageren at et søk på Gule Sider og Google Maps fiser at kjøretida fra Sør-Troms HMS i Harstad til Moen er 2,35 til 2,44 minutter, og da altså over den angitte cirka-maksgrensen i kriteriene. Det andre punktet handler om tilgjengelighet utenom ordinær arbeidstid, der klager mener at dette ikke var spesifisert i kravspesifikasjonene. I det tredje hovedpunktet peker klageren på at kommunen har vektlagt hvilke kurs som er inkludert i den grunnpakken som inngår i avtalen, og i klagen heter det her at det er «vanskelig å forstå at man blir målt på dette når det ikke kommer fram noe volum på kurs som er betalingskurs, og det faktum at man er vurdert opp mot kurstilbud som ikke er en del av kravspesifikasjonen og ikke har et angitt volum».

Avviser

Målselv kommune har gitt sitt tilsvar på klagen via advokatfirmaet Haagensen og Bakkelund AS, og i oppsummeringa her kommer det fram at kommunen mener at kravspesifikasjonene og tildelingskriteriene har vært tydelige og at alle tilbydere har kunnet stille spørsmål for å avdekke eventuelle usikkerhetsmomenter. «Som oppdragsgiver har Målselv kommune tolket grunnprinsippene i lov om offentlige anskaffelser strengt, og alle tilbydere er blitt behandlet på en likeverdig måte i evalueringsprosessen» heter det. Kommunen avviser også alle de anførte klagepunktene, og med henblikk på leverings- og responstid slås det fast at angivelse av kjøretid mellom Harstad og Målselv ikke vil være presis og at man har vurdert at samtlige tilbydere her oppfyller kravet. Når det gjelder tilgjengelighet utenfor arbeidstid vedgår kommunen at dette ikke var satt som en kravspesifikasjon, men slår fast at klageren ikke har fått sitt tilbud avvist som følge av dette. «Kommunen har derimot vektlagt tilgjengelighet ut over ordinær arbeidstid i vurderinga av tilbyderens «tilgjengelighet og stabilitet» under tildelingskriteriene» heter det i svaret. Angående klagepunktet om kurs slår kommunen fast at det i kravspesifikasjonen uttrykkelig framgår at det må opplyses om hvilke kurstilbud som ikke er en del av den ordinære rammeavtalen, og man mener at det derfor ikke kan være tvilsomt at kommunen måtte kunne vektlegge at Sør-Troms HMS-tjeneste har den eneste tilbyderen som hadde inkludert grunnkurs og opplæringskurs i HMS som en del av rammeavtalen som det ikke må betales ekstra for.

Powered by Labrador CMS