SNART STORØVELSE: Cold Response i Norge byr på helt unike forhold for vintertrening, sier den amerikanske generalmajoren Patrick J. Hermesmann. Det fikk også disse heimevernssoldatene merke under en tidligere utgave av øvelsen. Foto: Mattis Wennemo/Forsvaret / NTB scanpix (arkiv)
SNART STORØVELSE: Cold Response i Norge byr på helt unike forhold for vintertrening, sier den amerikanske generalmajoren Patrick J. Hermesmann. Det fikk også disse heimevernssoldatene merke under en tidligere utgave av øvelsen. Foto: Mattis Wennemo/Forsvaret / NTB scanpix (arkiv)

Amerikansk general: Øvelsesforholdene i Norge er unike

Nato-øvelsen Cold Response i Norge i mars er en mulighet til å drive vintertrening under forhold som ikke finnes noen andre steder, sier amerikansk general.

Publisert Sist oppdatert

– Vi har kalde områder i USA også, men ikke så kalde og ikke så langt nord. Vi driver vintertrening i Bridgeport i California, sier generalmajor Partick J. Hermesmann i de amerikanske marinestyrkene til NTB.

Han skynder seg å legge til at det ikke er snakk om strendene i Sør-California, men kalde fjell nord i delstaten.

– Men de vinterforholdene vi får bryne oss på i Norge, finnes det ikke maken til noe sted i verden, så vidt jeg vet, sier Hermesmann.

– Viktige allierte

Men det er altså likevel noe helt annet enn det som venter under Cold Response 2020, som primært skal foregå i Troms i den første halvdelen av mars.

– I tillegg er det norske forsvaret og det norske folket viktige allierte. Derfor kommer vi til Norge for å øve, forklarer generalmajoren som leder USAs marinestyrker i Europa.

I år stiller amerikanerne riktignok med rundt 3000 færre soldater enn planlagt, meldte avisen Fremover nylig. Generalmajoren sier det ikke er grunn til å lese noe spesielt inn i det.

– Det blir en liten reduksjon, men det skyldes forpliktelser andre steder i verden. Det vil alltid være variasjoner i hvor mange som sendes på ulike øvelser, og vi vet ikke det endelige tallet før vi står der.

Trener på landgang

Norge stiller med 8000 av de rundt 15 000 deltakerne i det som er årets største militærøvelse i Norge, forteller kontreadmiral Sverre Engeness ved fellesoperativt hovedkvarter (FOH), som har ansvaret for ledelsen.

– Dette er primært en land- og amfibiebasert øvelse, men sjø- og luftstyrker deltar også, forteller han. Nederland, Storbritannia og USA skal drive landgangsoperasjoner som en del av øvelsen, noe som er nytt i denne sammenhengen.

Øvelsen holdes i området fra Narvik og nord- og østover til Finnmark, med brorparten av aktiviteten i Troms. Cold Response starter 2. mars, mens det som skjer i felten, avvikles mellom 12. og 18.

Fakta om Cold Response

Militær vinterøvelse i Norge med internasjonal deltakelse

Holdes i partallsår. I oddetallsår holdes det mindre øvelser for norske styrker.

Arrangeres i år mellom 2. og 18. mars. Feltdelen av øvelsen går fra 12. til 18. mars.

I år skal det blant annet trenes på landgangsoperasjoner.

Rundt 15 000 soldater skal delta, 8.000 av dem fra Norge. Øvelsen i 2022 ligger an til å bli enda større.

I tillegg til Norge deltar sju andre Nato-land: Danmark, Tyskland, Frankrike, Belgia, Nederland, Storbritannia og USA. De tre sistnevnte stiller med de største utenlandske kontingentene.

Også våre alliansefrie naboland Sverige og Finland deltar i øvelsen.

(Kilde: Forsvaret)

I tillegg til å trene på ulike stridsscenarioer, sier Engeness at det også er en del logistikk for å få styrker fra ti land til og fra Nord-Norge.

– Britene og nederlenderne kommer sjøveien, mens amerikanerne skal forflytte personell og utstyr fra sine fremskutte lagre i Trøndelag, sier han.

Forberedt på russisk nærvær

Også Sverige og Finland er med på øvelsen, noe Engeness ser på som en styrke. Han sier de også er forberedt på økt russisk aktivitet i forbindelse med øvelsen.

– Under Trident Juncture i 2018 så vi at russerne sendte noen signaler til Norge og Nato. Nå er det snakk om en øvelse som holdes annethvert år og som de kjenner godt til, så det burde ikke komme som noen overraskelse på dem, sier han

– Men det kan være at de er ute og følger med fra skip eller fly, legger kontreadmiralen til.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS