LIVSVIKTIG HJELP: Ambulansearbeiderne på Andslimoen stasjon håper givergleden i Målselv er så stor at de kan kjøpe inn en hjertekompresjonsmaskin til hver av de to bilene i Målselv. F.v.: Stine Brandtzæg, stasjonsleder Bjørn-Kåre Brevik, Tina Maria Hanssen, Helene Mathisen, Stine Aspestrand, seksjonsleder Svein Hovde og Tommy Nilssen. Foto: Malin Cerense Straumsnes
LIVSVIKTIG HJELP: Ambulansearbeiderne på Andslimoen stasjon håper givergleden i Målselv er så stor at de kan kjøpe inn en hjertekompresjonsmaskin til hver av de to bilene i Målselv. F.v.: Stine Brandtzæg, stasjonsleder Bjørn-Kåre Brevik, Tina Maria Hanssen, Helene Mathisen, Stine Aspestrand, seksjonsleder Svein Hovde og Tommy Nilssen. Foto: Malin Cerense Straumsnes

Ambulansearbeidere i Målselv starter spleiselag for livreddende maskin

ANDSLIMOEN: Universitetssykehuset Nord-Norge har ikke råd til hjertekompresjonsmaskiner i sine ambulanser. Nå starter ambulansetjenesten i Målselv sammen med LHL ei innsamling for slike maskiner til sine biler.

Publisert Sist oppdatert

For ei drøy uke sia starta ansatte ved UNN i Tromsø en innsamlingsaksjon for å kunne kjøpe tre hjertekompresjonsmaskiner, én hver til Tromsø, Narvik og Harstad. Hvis de fikk inn penger til enda flere, ville de kjøpe inn og plassere dem i distriktene. Onsdag kveld kunne NRK Nordnytt melde at givergleden har vært stor. Tre banker slo seg sammen og ga 400 000 kroner, mens privatpersoner og bedrifter har gitt til sammen rundt 600 000 kroner. På ei uke har det da blitt samla inn én million kroner til den livreddende maskina. Dette utgjør minst syv maskiner. Men Troms er stort, og det er til sammen 35 ambulansestasjoner fra Tysfjord i sør til Kvænangen i nord. Det sier seg selv at det utgjør mange millioner kroner dersom alle skal få én maskin hver, og derfor har de ansatte i ambulansetjenesten i Målselv bestemt seg for å starte sin egen innsamlingsaksjon. De har fått Landsforeninga for hjerte- og lungesyke Målselv med seg på laget, som skal stå for gjennomføringa av innsamlinga. Grunnen til at hjertekompresjonsmaskin ikke er standard utstyr i ambulansene, er at UNN ikke har råd til å investere i det.

– En maskin koster 150 000 kroner. Det er billig i forhold til effekten, men det ser de seg ikke råd til – dessverre, sier stasjonsleder ved Andslimoen ambulansestasjon, Bjørn-Kåre Brevik.

Ønsker to maskiner

– Et paradoks i det hele er at Finnmark nylig har fått det i alle sine biler, sier seksjonsleder Svein Hovde.

At givergleden blant privatpersoner og lokale bedrifter er stor, er de ikke i tvil om. I Balsfjord ga selskapet Perpetuum 170 000 kroner øremerka en hjertekompresjonsmaskin som skal brukes på ambulansestasjonen i Nordkjosbotn. I Kåfjord er det i skrivende stund samla inn drøye 162 000 kroner til en slik maskin, det er samla inn 175 000 kroner til ambulansen på Mestervik, Nordreisa har fått inn drøye 100 000 kroner, Skjervøy har fått rundt 88 000 kroner og Tromsø har som sagt fått én million kroner. Ambulansetjenesten i Målselv håper de også får oppleve en slik giverglede. Ambulansearbeider Tina Maria Hanssen understreker at de ikke ønsker en maskin utelukkende for stasjonen på Andslimoen, men for hele ambulansetjenesten i kommunen. I Målselv er det én bil på Andslimoen og én bil på Rundhaug.

– Målet er én til hver bil. Det er like viktig for begge bilene, sier hun.

Mens bilen i bardufossområdet har størst befolkningsgrunnlag og derfor størst sjanse for pasienter med hjertestopp, har bilen på Rundhaug lengre avstander som gjør at hvert minutt er dyrebart.

Handler om liv

I dag finnes det hjertekompresjonsmaskin på ambulanseflyet, men ambulansearbeiderne i Målselv opplever ofte at det er for dårlig vær til at flyet kan komme til unnsetning.

– De nedkjølte pasientene skal ha kontinuerlig gjenoppliving til de er framme på UNN. Vi har ikke lov til å komprimere for hand under transport. Er det ikke flyvær, så har ikke pasienten en sjanse, sier ambulansearbeider Tommy Nilssen.

En hjertekompresjonsmaskin vil derfor kunne kobles på pasienten og ambulansen vil kunne kjøre vedkommende direkte til sykehuset de gangene flyværet er dårlig. Ikke minst frigjør en slik maskin en hel ressurs. Det er to ansatte i hver ambulanse, og ved hjertestopp kan en av dem kun konsentrere seg om hjertekomprimeringa fram til ambulansebil nummer to kommer til unnsetning. Det kan gjerne ta 20 minutter, og ofte mer.

– Maskina avlaster en hel person. Den gjør én manns arbeid og mer effektivt, det er jevnt trykk uansett hvor lenge det pågår. Da slipper vi å vente på en ambulanse nummer to som kanskje er langt unna. Da kan vi gjøre det bil nummer to skulle gjort, sier Brevik.

Hjertekompresjonsmaskin er ikke et nytt behov i ambulansetjenesten. Hanssen forklarer at de har venta i ti år på at det skal investeres i slike maskiner. De har også hatt en god tenkerunde på hvorvidt de skulle engasjere seg i en innsamlingsaksjon nå når teamet er hett.

– Vi har tenkt på om det å stå med lua i handa og «tigge» er rett, men vi føler at vi har et ansvar. Vi jobber for befolkninga og bryr oss om dem. Vi gjør dette for Målselvs befolkning, sier Hanssen.

Håper på giverglede

Hun viser til at alle har noen i familien eller vennekretsen med hjertefeil eller som kan komme til å trenge hjerte- og lungeredning en gang.

– Tenk fra ett hjerte til et annet hvor mye en slik maskin kan bety, sier Hanssen.

Ved hver hjertestans er det behov for en slik maskin. Den fører til bedre kvalitet og muligheta til å starte andre livreddende tiltak mye raskere. Hovde understreker at selv om de skulle få en slik maskin, er det viktig at publikum utfører hjerte- og lungeredning fram til ambulansen kommer. Han viser til en hendelse på Myrefjell for noen år tilbake, hvor en mann fikk hjertestans. Folk starta HLR fram til ambulansen kom, og deretter fortsatte ambulansearbeiderne fram til ambulanseflyet kom med hjertekompresjonsmaskina. Mannen lever i beste velgående i dag. Nå håper de givergleden i Målselv er like stor som den har vært flere andre steder i fylket, slik at de kan gi enda bedre tjenester til kommunens innbyggere.

– Vi håper lag, foreninger, bedrifter og privatpersoner kan være med å bidra, sier Hanssen.

– Ikke minst Forsvaret. Det er et livsviktig tilbud for Forsvaret også. Vi henter mange der, skyter Nilssen inn.

LHL Målselv har åpna en aksjonskonto utelukkende for innsamling av hjertekompresjonsmaskiner. For å kunne kjøpe inn to maskiner til Målselv, må de samle inn minst 300 000 kroner. Kontonummeret er 4750 70 74169. Det er også oppretta en spleis hvor man kan bidra med valgfritt beløp.

Spleis på hjertekompresjonsmaskin til Målselv sine ambulanser.

Powered by Labrador CMS