JAKTVÅPEN: Bengt Aspmo (t.v.) deltok med sin Sauer 202, mens Robert Innes deltok med sin 6.5mm Remington under Vikingsmellen 2018. De synes det er gøy å få delta med andre skyttere, og synes det skytes for lite blant jegere. Foto: Malin Cerense Straumsnes
JAKTVÅPEN: Bengt Aspmo (t.v.) deltok med sin Sauer 202, mens Robert Innes deltok med sin 6.5mm Remington under Vikingsmellen 2018. De synes det er gøy å få delta med andre skyttere, og synes det skytes for lite blant jegere. Foto: Malin Cerense Straumsnes

Fikk trent jaktferdighetene under Vikingsmellen

LAKSELVDALEN: Jegerne Robert Innes og Bengt Aspmo var med i den relativt nye jegerklassen under Vikingsmellen. De tar det som god trening til jaktsesongen – og ikke minst er det gøy når det smeller.

Publisert Sist oppdatert

Til sammen 201 deltakere fant veien til Vikingsmellen 2018 i Lakselvdalen på lørdag. Blant disse var det 32 påmeldte i jegerklassen, som er en forholdsvis ny klasse på skytestevner. To av jegerne som deltok på lørdag var Robert Innes og Bengt Aspmo fra Nedre Målselv. De har deltatt på skytestevner i tre til fire år, og synes det er bra å kunne skyte side ved side med dyktige skyttere knyttet til Det frivillige skyttervesen (DFS).

– Jeg er søkkimponert av de vi skyter sammen med fra DFS, sier Aspmo.

Jegerklassen og militærklassen har litt andre regler enn de andre skytterne som deltar på stevnet. De som skyter i jegerklassen kan bruke sine egne jaktrifler med kaliber opp til åtte millimeter. Apsmo skyter med sin Sauer 202, mens Innes skyter med sin 6.5mm Remington. Mens de som skyter i grovfeltet veksler på å ligge, stå på kne og stå når de skyter, så ligger jegerne i alle feltene. I likhet med de andre skytterne har jegerne fem felt med seks skudd på hvert felt, men de har ett minutt lengre skytetid. Skytterlagene som holder stevnene kan velge om noen av skyteskivene skal være større enn de andre skytternes. Dette ser ikke jegerne helt hensikten med.

– Vi burde ha samme størrelse. Vi skyter med kikkertsikte, så vi har en fordel med det, sier Aspmo.

God trening

Begge har skutt på jaktfelt i mange år, men synes det er gøy å kunne skyte på grovfelt også. Det er ikke nødvendigvis for konkurransen sin del at de deltar.

– Jeg er med for artighets skyld, sier Innes.

– Det artigste er når det smeller, skyter Aspmo inn.

Ikke bare får de god skytetrening til jakta, men de får også være del av et skyttermiljø som består av ulike skyttere i alle aldre. De synes det er en fantastisk sport hvor folk i alderen 12 år og opp til over 80 år skyter sammen.

– Det er utrolig mange flotte folk, og et veldig godt miljø, sier jegerne.

Men viktigst av alt er det nok at de får god trening til jakta. Under Vikingsmellen hadde tre av fem felt ukjent avstand til skyteskivene. For elgjegerne er dette ypperlig trening, for avstanden til elgen får man ikke opplyst om før man skal skyte den. I tillegg får de trent på utfordringer som vind, værforhold, hildring på børsa og justering av kikkertsiktet. De synes det er bra at flere og flere jegere deltar påskytestevner som dette, men ser gjerne at flere melder seg på.

– Det skytes for lite blant jegerne. 30 treningsskudd i året er for lite, sier Aspmo.

Landsskytterstevnet og Nordnorsk mesterskap har ikke en klasse for jegere enn så lenge. Innes vet ikke om det har å gjøre med at det er såpass få jegere som er med, men de synes begge at det burde vært åpnet for dem.

– Når de først har åpnet for jegere, så burde de åpnet for oss på LS og NNM også. Vi burde fått deltatt på felten i alle fall, sier Aspmo.

Powered by Labrador CMS