INFORMERTE: Skolefaglig rådgiver i Målselv, Tor Hågbo, i administrasjonsutvalget onsdag.
INFORMERTE: Skolefaglig rådgiver i Målselv, Tor Hågbo, i administrasjonsutvalget onsdag.

Vil videreutdanne 16 lærere

MOEN: Kommuneledelsen har anbefalt at 16 lærere får ta videreutdanning i år. Nå gjenstår det å se om de kommer inn.

Publisert Sist oppdatert

Regjeringa gikk tidligere i år inn for nye kompetansekrav om fordypning i fagene norsk, engelsk og matte til lærerne våre. Det er satt et krav om at alle lærere må ha 30 studiepoeng i grunnskolen og 60 i ungdomsskolen for å kunne undervise. Det er det mange av dagens lærere, som har mange års erfaring fra skoleverket, som ikke har i dag. For å kunne innføre kravet har regjeringa lagt opp til at disse lærerne skal få videreutdanning nettopp for å kunne innfri kravet. Det har medført at rekordmange lærere har søkt om videreutdanning i år. Målselv er intet unntak.

I Målselv var det over 20 søkere, og 16 av dem er anbefalt å få søknaden innvilget. De som i denne omgang ble gitt førsteprioritet, var lærere i matte og naturfag. Over halvparten av lærerne underviser i disse fagene. De øvrige lærerne underviser i norsk, engelsk og lesing, og det er noen lærere fra de fleste av skolene som er inkludert i anbefalinga. Nå gjenstår det å se hvor mange kommunen får med, for lærerne må gjennom et nytt nåløye før de kan innta skolebenken igjen.

– Vi får nok ikke alle med, men vi håper at vi får svar raskt slik at vi kan få på plass vikarer til skolen, fortalte skolefaglig rådgiver, Tor Hågbo, i onsdagens administrasjonsmøte.

Med dette har skolen satset mer på videreutdanning enn på lenge. I fjor var antallet syv, mens det året før var to som fikk positivt svar på søknaden om videreutdanning. Med kompetansekravet har regjeringa lagt til rette for at lærerne som blir videreutdannet, blir frikjøpt. Med det får kommunen kompensert for vikarutgiftene dette medfører. Men det å få tak i kvalifiserte vikarer er ei utfordring. Det fortalte Kenneth Angell, som møter for Arbeiderpartiet i administrasjonsutvalget. Han er også rektor på Karlstad oppvekstsenter og jobber med å få ansatt nye lærere og vikarer for de som skal videreutdannes.

– Vi sliter med det, og det vi ser nå, er at vi har kommet ned på lista. Vi må se på å ta ufaglærte inn som vikarer. Vi og Bardufoss ungdomsskole ser at vi må utlyse ut stillinger på nytt, fortalte han.

Det er ikke bare «fotfolket» i skolen kommunen ønsker å få videreutdannet. Kommunen ønsker også å få fire inn på rektorskolen fra høsten av.

Powered by Labrador CMS