GODKJENNER IKKE ALT: Perpetuum AS har gjennom en årrekke arbeidet med sikte på å utvikle Stormoen til et tyngdepunkt innen avfallsbasert ressursforvaltning i Troms fylke. Formannskapet vil derimot ikke godkjenne hele arealet i planområdet til avfallsdeponi.
GODKJENNER IKKE ALT: Perpetuum AS har gjennom en årrekke arbeidet med sikte på å utvikle Stormoen til et tyngdepunkt innen avfallsbasert ressursforvaltning i Troms fylke. Formannskapet vil derimot ikke godkjenne hele arealet i planområdet til avfallsdeponi.

Vil utvide avfallsdeponiet

STORMOEN: Perpetuum AS ønsker å videreutvikle virksomheten ved Stormoen avfallssenter i Balsfjord. Balsfjord formannskap er positiv til dette, men ikke til hele det omsøkte arealet.

Publisert Sist oppdatert

Det har i mange år vært avfallsplass på Stormoen i Balsfjord kommune. Det begynte med en kommunal søppelfylling. Senere overtok Stormoen AS området. Selskapet ble seinere oppkjøpt av Perpetuum AS, som i dag eier og driver avfallssenteret gjennom datterselskapet Perpetuum Circuli AS.

Planlegger framtiden

I møte med Balsfjord kommune sist sommer orienterte Perpetuum om virksomheten og behovet for formell avklaring av eksisterende og framtidige arealer.

Her fremkom det at Perpetuum nå er i en fase der en må planlegge å legge til rette for framtida. Nåværende deponicelle fylles opp, og en må begynne å legge til rette for neste. Som et ledd i prosessen med å planlegge for framtida, har selskapet den senere tid kjøpt en del tilliggende eiendommer.

Ønsker utvikling

I rapporten som ble fremlagt onsdagens formannskapsmøte, vises det til at Perpetuum AS gjennom en årrekke har arbeidet med sikte på å utvikle Stormoen til et tyngdepunkt innen avfallsbasert ressursforvaltning i Troms. Som en del av virksomheten er det i dag etablert ulike deponier og arealer for mellomlagring innenfor planområdet. I tillegg er bedriften Norsk Protein etablert på egen eiendom midt i det ca. 780 dekar store planområdet.

I rapporten fra Multiconsult viser man til at formålet med planarbeidet er å legge til rette for utvikling av virksomheten ved Stormoen avfallssenter. Dette gjelder med tanke på arrondering, deponering, mellomlagring og behandling, samt tilrettelegging for eventuelt andre avfallsbaserte industriformål.

I tillegg til en viss omdisponering innenfor gjeldende regulert areal, er det behov for at også tilgrensende områder reguleres. Det påpekes at i all hovedsak handler dette om å legge til rette for videreføring av eksisterende virksomhet, ikke om kapasitetsøkning eller etablering av nye aktiviteter.

Gammel eiendomsgrense

I oppstarten til planarbeidet har kommunen gjort det klart at arealet mot øst, langs E6, ikke reguleres i denne omgangen. Begrunnelsen er at dette arealet kan anses som et selvstendig areal, uavhengig av Perpetuums virksomhet. Balsfjord kommune mener det blir uhensiktsmessig å regulere dette området nå da bruk av arealet også kan utløse krav om ny atkomst til E6.

– Jeg foreslår at vi ikke godkjenner hele arealet til avfallsdeponi, og at arealavgrensing i sør skjer etter gammel eiendomsgrense, sa varaordfører Odd Ronald Nilsen.

Ap-politikeren fikk et samlet formannskap med seg på dette forslaget. Samtidig vil del av 36/3, som var en del av tidligere plan for Stormoen avfallssenter, tilbakeføres. For øvrig ble det enstemmig vedtatt å følge rådmannens innstilling som betyr at detaljreguleringsplanen for avfallssenteret legges ut til høring og offentlig ettersyn.

Usikker betydning

Hvilke betydning vedtaket i onsdagens formannskapsmøte vil få for Perpetuums fremtidsplaner, ønsket ikke selskapets John Barlindhaug i går å kommentere.

– Jeg har ikke fått vedtaket fra Balsfjord kommune og kan ikke her og nå se hvilken arealavgrensing i sør som er vedtatt å følge. Det er derfor for tidlig for meg å si hvilke betydning dette vedtaket få, sier Barlindhaug til Nye Troms.

Powered by Labrador CMS