Her legger Silje K. Krogstad fram resultatet fra prosjektet 'Framtidas Rustahøgda' for kommunestyret tidligere i år. Foto: KARI ANNE SKOGLUND
Her legger Silje K. Krogstad fram resultatet fra prosjektet "Framtidas Rustahøgda" for kommunestyret tidligere i år. Foto: KARI ANNE SKOGLUND

Ungdommen ønsker mer hjelp fra de voksne

BARDUFOSS: Ei kartlegging av ungdomsmiljøet på Rustahøgda viser at ungdommen på Bardufoss i utgangspunktet har det godt. Men de ønsker seg mer tilgjengelige voksne.

Publisert Sist oppdatert

Hvordan har vi det, hvor vil vi, og hva trenger vi? Med disse tre spørsmål innleder Silje K. Krogstad rapporten om ungdomsmiljøet på Rustahøgda. Krogstad har jobbet med prosjektet «Framtidas Rustahøgda» i ti måneder i ei prosjektstilling. Nå er prosjektet avsluttet, og rapport er skrevet. Krogstad forteller at ungdommen i Målselv gir uttrykk for lignende utfordringer som andre ungdom i Norge.

– Dårlig selvbilde og press om å prestere på ulike arenaer er framtredende også for ungdommen i Målselv, sier Krogstad.

Ungdommen ønsker tiltak

Ved hjelp av midler fra Helsedirektoratet etablerte kommunen i 2017 et prosjekt med forebyggende arbeid som hovedfokus. Prosjektet har hatt to hovedmål; å styrke det forebyggende helsearbeidet ved at miljøterapeut kan være mer tilstede i ungdomsmiljøet, og koordinere mellom instanser som følger opp og ivaretar barn og unge. Prosjektet er geografisk avgrenset til å omhandle Rustahøgda. Mange ungdommer er samla der på grunn av både ungdomsskolen, videregående, idrettshall og Polarbadet. Kommunen skriver på sin nettside at de dermed anser det som nødvendig å være i forkant og styrke det forebyggende arbeidet med tanke på rus, kriminalitet og psykisk helse gjennom forsterket samarbeid og voksen tilstedeværelse.

Krogstad kan fortelle at rapporten gir uttrykk for at ungdommen i kommunen har det bra, men at de ønsker seg flere tiltak mot sosialt press, og hjelp til å etablere gode vennerelasjoner. Et overordnet ønske ser ut til å være hjelp fra de voksne i kommunen. Av rapporten fremgår det at ungdommen foreslår bedre informasjon om ting som angår de, kunnskap om hvor man kan søke hjelp om en har det vanskelig, og fokus på psykisk helse i skolen.

– Ungdommen mener det er nødvendig med hjelp, og ikke straff, til de som sliter, sier Krogstad.

Tre av mange konkrete forslag fra ungdommen, er ønsket om psykolog lokalt i kommunen, styrking av helsesøstertjenesten på videregående og et treffpunkt for ungdom utenom de organiserte aktivitetene.

Voksne ønsker enda tettere samarbeid

De voksne som ble spurt, trekker fram tid og kompetanse til å støtte og veilede ungdom og foreldre som viktig. Flere av de offentlige instansene ønsker seg et enda tettere samarbeid, og avklaring seg imellom om de ulike tilbudene som gis i kommunen.

– Det er viktig at de ulike instansene i kommunen er trygg på hverandre, sier Krogstad.

Slik kan de være tilgjengelig for ungdommen, og henvise til andre instanser om det er behov for annen type hjelp. Krogstad forteller at det fins hjelp, og at det er viktig at ungdommen får vite om de tilbud som er, og hvor man kan gå for å få hjelp.

I rapporten skriver hun at det er en tankevekker at mange er opptatt av hva vi gjør, og hvordan vi klarer det – heller enn hvordan vi har det.

– Det er ikke menneskelig mulig å være på topp på alle arena. Mange ungdommer gir uttrykk for at de føler på presset til å prestere både på skole, jobb, sosialt og innenfor idrett. Rådet fra psykisk helsetjeneste for barn og unge er derfor, stopp opp litt, pust og kjenn etter, sier hun.

Rapporten innleder Krogstad med oppfordring til ungdommen om å tenke seg inn i hvordan du selv og de rundt deg har det, og tillat både deg selv og andre å ikke levere på topp 24/7. Hun skriver i rapporten at en slik tankegang er lett tilgjengelig forebygging som både du og de rundt deg kan dra nytte av.

De involverte parter

I anledning prosjektet er det innhentet informasjon fra både bedrifter, organisasjoner, ungdommer og offentlige instanser. Mer konkret er det innhentet informasjon fra følgende kilder: Bardufoss Høgtun VGS/v rektor, Bardufoss Høgtun VGS/v ressursteamet, Bardufoss ungdomsskole/v administrasjonen, Barneverntjenesten i Målselv kommune, BOIF, BUA/aktivitetsleder i Målselv kommune, Elevrådet ved Bardufoss Høgtun VGS, Elevrådet ved Bardufoss ungdomsskole, FAU ved Bardufoss ungdomsskole, Kommunalt råd for likestilling av funksjonshemmede, Kulturskolen/MOT Målselv kommune, Internatet ved Bardufoss Høgtun VGS, Målselv lensmannskontor, Polarbadet AS, Psykisk helsetjeneste for barn og unge i Målselv kommune, Ruskonsulenten i Målselv kommune, Skolehelsetjenesten på Bardufoss Høgtun videregående skole, Skolehelsetjenesten på Bardufoss ungdomsskole, og Ungdomsrådet i Målselv kommune.

Powered by Labrador CMS