VAR TYDELIG: Kommunestyret oppfordret rådmannen til å hente inn flere hoder til å få eiendomsskatteklagene behandlet. – Klarer ikke rådmannen å gjøre dette innenfor bevilgede rammer, får han komme tilbake til kommunestyret og be om mer. Dette må vi gjøre, sa Steffen Jakobsen (Ap), her sammen med Britt Andreassen (H), Liv Helland Olsen (Ap) og Edgar Andersen (H).
VAR TYDELIG: Kommunestyret oppfordret rådmannen til å hente inn flere hoder til å få eiendomsskatteklagene behandlet. – Klarer ikke rådmannen å gjøre dette innenfor bevilgede rammer, får han komme tilbake til kommunestyret og be om mer. Dette må vi gjøre, sa Steffen Jakobsen (Ap), her sammen med Britt Andreassen (H), Liv Helland Olsen (Ap) og Edgar Andersen (H).

Trenger hjelp til klagebehandling

MOEN: Under halvparten av de 940 eiendomsskatteklagene er behandlet. Målselv jakter nå ekstern hjelp for å komme i mål.

Publisert Sist oppdatert

Kommunestyret i Målselv fikk onsdag ei statusoppdatering om hvordan behandlingen av klagene på eiendomsskatten går. Da klagefristen i april gikk ut, kunne kommunen telle 940 innkomne klager. Omkring 40 prosent av dem er nå besvart. For å komme i mål med de resterende 60, er kommunen på jakt etter flere hender.

– Det jobbes med å finne folk som kan hjelpe til for å få saksbehandlinga raskere, og her må det fagfolk. Rådmannen er på hugget, og det jobbes for å finne noen som kan bistå oss, fortalte fungerende ordfører Helene Rognli (H).

Både ordfører Nils Foshaug og rådmann Hogne Eidissen var på jobbreise og var ikke til stede på kommunestyremøtet.

Ferdig i år?

Kommunen har benyttet seg av ekstern hjelp av bistandsfirmaet Escan, men det er i hovedsak saksbehandlerne i kommunens egne rekker som skal saksbehandle klagene. Kommunen har sendt ut et informasjonsskriv til klagerne som venter på svar. Der informerer de om at målsettinga er at alle skal ha fått svar innen nyttår. Økonomisjef Pål Mathisen bekreftet at kommunen trenger hjelp for å nå målet, og at de jobber for å få flere og muligens eksterne ressurser inn.

– I anbudsprosessen la vi inn opsjon om hjelp til klagebehandling. Den har vi utløst. Det er normalt å få klager fra omkring ti prosent. For Målselv ville det vært rundt 400 klager, da vi fikk 940 klager fikk vi over en dobling. Vi har vært på leiting og vi har forespurt flere aktuelle navn, men det er ikke bare å finne folk til denne jobben. Vi må få inn noen som har riktig kompetanse i bunn, sier han.

Også kommunestyrets representant i sakkyndig nemnd, Britt Andreassen, fortalte at saksbehandlerne og nemnda jobber så godt de kan med å få besvart klagene. Hun fortalte at på grunn av at hver enkelt klage skal behandles på riktig og likeverdig måte, går det noe tid mellom hver gang nemnda har møter.

Neste instans

Det neste møtet er satt opp i midten av oktober.

– Det neste møtet er planlagt til uke 43, og da vil vi ha møter over flere dager. Men jeg tror ikke vi klarer å bli ferdig da. Jeg må si ære være de de som jobber med saksbehandlinga av klagene, og at de klarer å gjøre den så godt som de gjør, samtidig som de får telefoner og spørsmål fra klagerne som ønsker svar. Jeg hadde ønsket å bli ferdig i år, men det spørs om vi klarer det, sa Andreassen.

Sakkyndig nemnd er ikke den siste instansen klagene kan komme til. Vil en klager påklage resultatet i sakkyndig nemnd, kan det klages videre til klagenemnda for eiendomsskatt. Rolf Austgard (V) leder nemnda. Han fortalte at han tidligere i år var bekymret for at nemndas arbeid skulle gå utover elgjakta, men det vil det ikke gjøre. Han anslo at kommunen sannsynligvis ikke er helt i mål med den totale klagebehandlinga før i vår. Han minnet om at nivået etter nemnda han leder, er tingretten.

– Denne prosessen tar tid, og her bør vi oppfordre rådmannen om å iverksette tiltakene han jobber med for raskere behandling, uten at det går utover rettssikkerheten og en rettferdig behandling. Etter klagenemndbehandlinga, kan saker bli tatt til tingretten. Der går mange saker igjennom på grunn av saksbehandlingsfeil. Derfor er det viktig å være grundig. Jeg tror det blir nok vår før vi blir helt ferdig med klagene, sa han.

Powered by Labrador CMS