IKKE TILFREDSSTILLENDE: Arbeidstilsynet har gjennomført tilsyn ved Bardu Læringssenter og har kommet fram til at så vel bygget som interne rutiner ikke er tilfredsstillende. Kommunen har fått frist til 11. januar med å komme med en redegjørelse, før Arbeidstilsynet eventuelt vil utstede flere pålegg. Arkivfoto.
IKKE TILFREDSSTILLENDE: Arbeidstilsynet har gjennomført tilsyn ved Bardu Læringssenter og har kommet fram til at så vel bygget som interne rutiner ikke er tilfredsstillende. Kommunen har fått frist til 11. januar med å komme med en redegjørelse, før Arbeidstilsynet eventuelt vil utstede flere pålegg. Arkivfoto.

Store mangler ved Bardu læringssenter

BARDU: Tidligere denne måneden gjennomførte Arbeidstilsynet tilsyn ved Bardu læringssenter i Smestad-bygget.Der ble det avdekket flere forhold som kommunen nå må gjøre noe med.

Publisert Sist oppdatert

Arbeidstilsynet gjennomførte tilsyn ved Bardu læringssenter som følge av en henvendelse fra verneombudet. I tilsynet ble flere forhold drøftet, og nå har Arbeidstilsynet varslet flere pålegg. I Arbeidstilsynets rapport etter tilsynet framgår det at det er en del frustrasjon blant lærerne, som mener at rektor ved læringssenteret ikke tar ansvar for HMS på arbeidsplassen. Lærerne mener at det mangler rutiner og struktur for så vel HMS-arbeidet som det undervisningsfaglige. Rektor på sin side mener at læringssenteret har mange ulike rutiner og prosedyrer, men erkjenner at det mangler skriftlighet. Arbeidstilsynet påpeker at kommunen må foreta en gjennomgang av det systematiske HMS-arbeidet ved Bardu læringssenter.

Undersøkelse

I rapporten framgår det videre at det nylig har vært gjennomført en undersøkelse av det psykososiale og organisatoriske arbeidsmiljøet i regi av en psykolog. Arbeidstilsynet skriver videre at rektor og lærere ved læringssenteret har opplyst at de ikke kjenner til bakgrunnen for undersøkelsen, og at de ikke har vært involvert i bestillinga av den. De har heller ikke sett noen rapport etter undersøkelsen, men har fått resultatene presentert muntlig. Lærerne mener at undersøkelsen er god nok for å få belyst utfordringene som er til stede i det psykososiale og organisatoriske arbeidsmiljøet og forventer at den blir fulgt opp. Arbeidstilsynet ser positivt på at undersøkelsen er gjennomført, men spør om arbeidsgiver har sørget for nok medvirkning fra rektor og lærere i prosessen knyttet til planlegging, gjennomføring og oppfølging av undersøkelsen. Arbeidstilsynet skriver videre at undersøkelsen må følges opp med de tiltak undersøkelsen har vist er nødvendige.

Bygningsmessige forhold

Etter en gjennomgang av bygget har Arbeidstilsynet kommet fram til at lokalene ikke tilfredsstiller krav i arbeidsplassforskriften. Kommunen må derfor foreta ei grundig kartlegging av lokalene med utgangspunkt i kravene i forskriften, og dette må følges opp med nødvendige utbedringstiltak.

Ved befaring i lokalene har Arbeidstilsynet gjort flere funn. Varierende temperatur, dårlig belysning, ikke tilfredsstillende ventilasjon og trafikkstøy er noen av punktene som går igjen i de ulike rommene. Lys kontrolleres noen steder av brytere i tilstøtende rom og temperaturstyring for ovner er uoversiktlig. I tillegg pekes det på sanitære forhold som ikke er tilfredsstillende. Arbeidstilsynet skriver videre at kommunen må kartlegge og gjøre risikovurdering av biologiske forhold samt vold og trusler.

I første omgang har kommunen fått frist til i januar med å komme med tilbakemelding, før Arbeidstilsynet eventuelt fatter vedtak om pålegg.

Powered by Labrador CMS