20 KILO: Sigurd Fosli trives godt med vekter. Jo tyngre, jo bedre. Foto: Ivar Løvland
20 KILO: Sigurd Fosli trives godt med vekter. Jo tyngre, jo bedre. Foto: Ivar Løvland

NM-klar i styrkeløft på rekordfart

BARDUFOSS: Sigurd Fosli er kanskje Målselvs aller sterkeste mann. Styrkeløfteren håper å kunne løfte til sammen minst 560 kilo under norgesmesterskapet senere denne måneden. Bare åtte måneder etter at han startet med sporten.

Publisert Sist oppdatert

– Jeg har ikke medaljesjanser, men jeg håper å kunne sette en skikkelig personlig rekord, sier Sigurd Fosli.

26-åringen fra Storhaugen sitter på en stol inne på treningssenteret på Andselv og slapper av. Av kroppsbygning ser han med første øyekast langt fra ut til å være en muskelbunt av dimensjoner. OK, kanskje ikke en muskelbunt, men han er i hvert fall sterk.

Veldig sterk.

For under norgesmesterskapet i styrkeløft som arrangeres i Sande i Vestfold om et par uker, håper den vel 80 kilo tunge kroppen at han oppnår et resultat som er godt over et halvt tonn sammenlagt. Fordelt på tre øvelser. Bare i markløft har han et personlig besteresultat som er tre ganger tyngre enn det han selv er.

– Jeg håper å kunne løfte 260 eller kanskje så mye som 270 kilo i den øvelsen i NM, sier Sigurd forsiktig.

Da må han ha ett løft med den vekta på stanga som minst to av de tre dommerne godkjenner.

– Det gjelder å ha dagen, sier 26-åringen.

Der han sitter og prater, synes han ikke være i stand til det, men idet han reiser seg og starter forberedelsene til å trene på markløft, skjønner jeg at, jo det er kanskje mulig det.

Han tar litt drikke fra vannflaska og kalk på hendene. Han gnir det utover for å skape seg et best mulig grep og friksjon i de sterke fingrene. Så «smeller» det. Han løfter 145 kilo opp og setter stanga kontrollert ned. Fem ganger.

Så setter han seg ned på stolen igjen.

– Jod a, det er bare lett det, smiler han.

Fant sin egen idrett

Sigurd startet med styrkeløft først i februar i år. Han fant bare ut at han ville finne sin egen idrett. En idrett som ikke var fotball eller noen av de andre idrettene som finnes i området.

– Jeg har alltid trent styrke, men aldri systematisert, sier han.

I februar gikk han på politihøyskolen i Oslo, og i Oslo politiidrettslag, OPIL, var mulighetene flere. Og der var også tidligere verdensmester Bjørn Holmsen. Da var det gjort.

– Det er Bjørn som setter opp alle treningsprogrammene mine. De følger jeg tett, for han kan helt klart sine saker, sier Sigurd og reiser seg fra stolen.

Han tar en ny slurk vann og mer kalk. Setter på nye vekter på stanga og løfter til. Fem ganger. Uten problemer tar han 170 kilo opp og ned fem ganger. Ytterst kontrollert – og holder vektstanga oppe i stående stilling i flere sekunder på hver repetisjon.

Han smiler når også denne vekta kjennes «lett» ut. Setter seg ned og hviler. Som om ingenting er hendt.

– Det blir en del tomme blikk mellom hvert «sett» med løft, sier Sigurd.

Han tenker lite, men lar heller blikket gå utover treningslokalet.

– Jeg har sjelden mobilen med meg inn på trening. Da liker jeg å ha full konsentrasjon på det jeg skal gjøre, sier han.

I styrkeløft gjelder det å løfte tungt. Få repetisjoner og høy vekt er det som skal til for å bli sterk, uten å bli en «muskelmann».

Sigurd reiser seg, finner fram et mavebelte av den grove styrkeløftsorten og strammer inn. Han setter enda mer vekt på stanga og er pinlig nøyaktig slik at han har 197,5 kilo på stanga. En slurk vann og mer talkum. Nå konsentrerer han seg enda mer før han går til vektstanga og gjør seg klar.

Halvminuttet senere er fire nye løft unnagjort. Uten at han er i kjelleren, som de sier.

– Det kjennes greit ut, det gjør det.

Politiutdannet

Denne sterke karen har også elitevolleyball på sports-CV-en sin. Det skjedde i 2014, da han hadde gått på folkehøyskole i Førde, kun for å spille volleyball på høyest mulig nivå. Det ble med litt spilletid i noen få kamper for førstelaget, som da var Norges klart beste volleyball-lag.

– Jeg kan kalle meg seriemester, men det var neppe min fortjeneste at vi vant serien, humrer Sigurd, som ellers spilte på andrelaget til Førde i tiden han var der.

Både før og etter Førde-oppholdet har han spilt for Finnsnes volleyballklubb. Senest nylig var han med da laget kvalifiserte seg til 16-delsfinalen i NM-cupen.

– Men det er bare for moro skyld nå, sier han.

For da han i 2014 kom han inn på Politihøyskolen, ble volleyballsatsinga på øverste nivå lagt på is. I juni i år fikk han vitnemålet som gjør at han kan kalle seg politiutdannet. Det skjedde dagen etter at han løftet 527,5 kilo under et styrkeløftstevne i Oslo. Med det resultatet kvalifiserte han seg for NM-start med 12,5 kilos margin mi klassen for løftere i minus 83-kilosklassen.

– To begivenhetsrike dager, innrømmer Sigurd glatt.

Et kvart tonn

Han reiser seg.

– Nei, det er vel like godt å få det unnagjort, sier han, og begynner å sette fra mer vekt på stanga. Når han setter låsesplintene på plass veier stanga 225 kilo.

Nesten ett kvart tonn. Det skal han løfte opp og holde foran seg med strak kropp. Ikke én, men fire ganger. Journalisten prøver å løfte litt på stanga. Det er så vidt jeg makter å løfte den opp fra gulvet. I den ene enden!

– Kom igjen! sier han til seg selv.

Så løfter han. Det er merkbart tyngre nå, men han presser stanga opp til stående. Holder, og slipper sakte ned. Så tre nye løft på samme måte.

Dunk! Vektstanga plasseres på gulvet etter det fjerde løftet.

– Åhhh, så deilig å ha gjort det, utbryter han, tydelig lettet over at dagens markløfttrening har gått helt etter planen.

– Jeg føler meg i bra form. Nå er det enda ei uke med tunge løft, så er det mest bare hvile og teknisk trening, sier Sigurd, og setter seg ned når beltet er spent av.

Blant eliten

Ferdig utdannet politimann kom han rett hjem til Målselv, der han er tilsatt i et vikariat som politibetjent. Går det som Sigurd håper, blir han i mange år i Målselv-politiet.

– Det er greit å holde seg i bra form med den jobben man har, sier 26-åringen.

Han liker ikke å snakke politijobb, men innrømmer at styrken gir han trygghet. For det har vært situasjoner der han har måttet bruke kraft.

– Det er greit å ha styrken i bakhånd, men det er snakketøyet som er viktigst i jobben min, sier han.

Trene med vekter gjør han bare tre ganger i uka. Likevel kaller han seg toppidrettsmann. For øktene er dønn seriøse, og de sluntres ikke unna og er av to-tre timers varighet.

– Jeg fikk «elitemerket» i posten, og det betyr litt for meg selv, sier Sigurd, som mener det er best å trene slik han gjør.

– For meg er det «less is more». Jeg blir heller ikke så utsatt for skader med å gjøre det på denne måten, sier han.

I styrkeløft konkurreres det i øvelsene markløft, knebøy og benkpress. Han har løftet 250 i markløft og er blant de beste i landet i sin klasse med det resultatet. Nærmere bestemt tredje best i sin vektklasse.

– På en god dag håper jeg å klare 260-270 kilo der, sier han.

Like god i forhold til sine konkurrenter er han ikke i knebøy og benkpress. Han har hatt 185 kilo oppe i knebøy, men mener han burde vært over 200 kilo. Benkpress er hans svakeste øvelse med en personlig rekord på 100 kilo. Der skulle han gjerne hatt 120-130 kilo oppe.

Under NM i Vestfold får han ti konkurrenter i sin klasse.

– Medaljesjanser har jeg ikke alt nå, men kanskje på sikt, sier Sigurd.

Er dedikert oppgaven

For han har ikke tenkt å gi seg med årets NM som sitt eneste. Allerede i mars er det klart for et nytt viktig mesterskap. Da skal han konkurrere mot politikolleger under politi-NM. I markløft har han til og med politirekorden i Norge.

– Men det er knallhard konkurranse også i politimesterskapet, understreker Sigurd.

Som når det blir mesterskap, også må gjøre de rette valgene i konkurransen. For i hver øvelse har utøverne kun tre forsøk, uansett vekt. Det betyr at for å nå et best mulig resultat, må de ikke starte for lavt. Og heller ikke starte for offensivt med tanke på vekt på stanga.

– Fokus blir å få ut potensialet i alle øvelser. Da må jeg ha ei «safe» startvekt, og så bare «gunne» på og prøve alt. Det gjelder å ikke starte så høyt i kilo at man ikke klarer startvekta og får stryk, men heller ikke så lavt at man ikke får ut sitt beste, sier Sigurd.

Det er totalvekta for de tre øvelsene som gir plassering i klassen. De beste i vektklassen hans løfter godt over 600 kilo totalt.

– Jeg håper å stadig kunne forbedre meg, og det at jeg har oppnådd så stor framgang, bare på noen måneder, er så klart motiverende, sier han.

Vel vitende om at den prosentvise framgangen neppe vil være like stor i fortsettelsen.

– Men det hjelper på å være dedikert til det man holder på med, smiler Sigurd.

Som for å få opp mest mulig kilo på vektstanga, også må være nøye med hva han spiser. For uten den riktige kosten klarer heller ikke kroppen å prestere.

– Men det blir stort sett bare vanlig god kost. Jeg putter svært lite i meg av energibarer og sportsdrikker som selges for eksempel her på treningssenteret, sier Sigurd Fosli.

Klar for sitt første møte med Norges aller sterkeste menn. Han kommer garantert til å få det tungt.

Powered by Labrador CMS