OPPLEVER LITEN MØTEVILJE: Ordfører Nils Foshaug (Ap), her sammen med Marthe Frette og Rolf Austgard (begge faste kommunerepresentanter fra Venstre), opplever for ofte at folkevalgte sier nei til å møte til folkevalgte organer. - Har du sagt ja til å stå på ei liste, forplikter det, sa han. Foto: Kari Anne Skoglund
OPPLEVER LITEN MØTEVILJE: Ordfører Nils Foshaug (Ap), her sammen med Marthe Frette og Rolf Austgard (begge faste kommunerepresentanter fra Venstre), opplever for ofte at folkevalgte sier nei til å møte til folkevalgte organer. - Har du sagt ja til å stå på ei liste, forplikter det, sa han. Foto: Kari Anne Skoglund

Sliter med folkevalgte som for sjelden sier ja

MOEN: Den siste tida har flere av de politiske møtene i Målselv gått uten at salen er fulltallig. Det håper ordføreren det blir en slutt på.

Publisert Sist oppdatert

Da kommunestyret i Målselv onsdag ble satt manglet to av 25 representanter. En representant fra Sp var forsinket, men kom en drøy time etter møtestart. Det 25. medlemmet, som er fra Høyre, manglet hele møtet. Av de 24 som var til stede, var hele ni stykker varamedlemmer. Møtet skilte seg allikevel med det ikke nevneverdig fra normalen. Ordfører Nils Foshaug (Ap) benytte posten på sakslista som har navnet informasjon fra ordføreren til å ta opp det han opplever som ei utfordring.

- Jeg vil minne alle folkevalgte, også de som er valgt inn på varaplass, om at når de har sagt ja til å stille til et kommuneplass og er valgt inn til å representere innbyggerne, skal de strekke seg langt for å stille til møtene våre, sa han.

Ringer ofte alle

Han fortalte at kommunens politiske sekretær foran de fleste møter bruker mye tid på å kalle inn vararepresentanter.

- Det hender at hun ringer alle 45 vi har på varalistene våre, uten at vi klarer å få kommunestyret fylt. Alle partigrupper må ta en runde hos seg selv, ta dette opp med representanter og vararepresentanter at de ikke bør fylle opp kalenderen med andre ting de dagene vi vet det er møter. Er du nummer fem eller seks på varalista, kan du bli innkalt, fortalte han.

Foshaug oppfordret alle partier til å ta sette dette på dagsordenen. Han understrekte at det er lov å søke om fritak fra et politisk møte og være forhindret fra å delta, men terskelen skal være høy.

- Så vær flinkere alle sammen til å være tilgjengelig slik at vi ikke trenger å ringe 45 vararepresentanter for å få kommunestyret vedtaksdyktige. Vi skal også stille på møtene vi kan. Vi har sagt ja til at vi skal være tilgjengelig for det. En er også personlig valgt, så melder man seg ut av et parti, er man også fortsatt en del av liste, sa han.

Kan trenge flere

Ordføreren sa også at gjennom ringerundene som kommunens politiske sekretær litt for ofte må igjennom, kommer det fram at representanter har flyttet ut av kommunen. Har en meldt flytting, er en heller ikke folkevalgt lenger. Det er også flere representanter som ble innvalgt i 2015, som det av naturlig årsaker ikke lenger er mulig å ringe til for å få de til å stille.

- Det er åpning for at partier hvor flere har flyttet og representanter har gått bort i løpet av en valgperiode kan peke ut nye kandidater til å supplere

Dette måtte blant annet Ap i nabokommunen, Bardu, gjøre etter kommunevalget i 2011. Lokalpartiet fikk over halvparten av stemmene ved det valget, noe de ikke akkurat var forberedt på. Partiets liste var ikke bare for kort til å gi dem ei tilstrekkelig varaliste, flere av representantene var ikke lenger i livet. Derfor ble lista senere supplert med flere nye vararepresentanter. Foshaug poengterte at det er partier i Målselv som burde vurdere å gjøre det samme.

- Fremskrittspartiet har både representanter som har flyttet og som dessverre ikke lenger er blant oss. Og partiet er ikke alene. Jeg vil oppfordre dere til å vurdere å oppnevne nye representanter for å utvide varalista deres, sa han.

Powered by Labrador CMS