VIL BOSETTE FLERE: Morten Tomter (SV) og ordfører Helene Rognli (H) er enig om at Målselv må lage en plan for hvordan kommunen skal kunne ta imot flere flyktninger.
VIL BOSETTE FLERE: Morten Tomter (SV) og ordfører Helene Rognli (H) er enig om at Målselv må lage en plan for hvordan kommunen skal kunne ta imot flere flyktninger.

Ønsker å hjelpe flere flyktninger

MÅLSELV: Men hvor mange og praktiske løsninger, overlater ordføreren til sin arvtaker.

Publisert Sist oppdatert

Etter orienteringa av mottakslederen i Målselv, Sami Hajzeri, stilte Morten Tomter (SV) spørsmål til ordføreren om nettopp bosetting av flyktninger. Han sa han var spesielt opptatt av de syriske flyktningene. I juni vedtok regjeringa at Norge skal ta imot 8000 syriske kvoteflyktninger i en treårsperiode. Kvoteflyktninger skiller seg fra asylsøkere ved at de har fått saken sin behandlet og blitt anerkjent som flyktning av FNs høykommissær for flyktninger allerede før de kommer til sitt endelige oppholdsland. Dermed skal de ikke gjennom prosessen med å søke asyl når de kommer til eksempelvis Norge. De har fått oppholdstillatelse og skal bosettes, integreres og inkluderes i en kommune.

– Jeg er overbevist om at menneskene som flykter derifra, er i reelle fare. Jeg tror de også vil flytte tilbake for Syria når krigen er over, for det er et flott land i utgangspunktet. Det viser seg at det finnes sengeplasser til asylsøkere og flyktninger. Vil ordfører ta initiativ for å finne flere løsninger for flyktninger og legge til rette for opphold for asylsøkere i Målselv?

Planlegger i oktober

I en treårsperiode som avsluttes ved utgangen av 2015, har kommunen bosatt inntil ti personer i året. Når vi inkluderer barn som har kommet til verden etter at foreldrene fikk oppholdstillatelse, samt familiegjenforeninger, bor det nå 75 flyktninger i Målselv. Ordfører Helene Rognli (H) fortalte at det foreligger en sak om dette til formannskapsmøtet 8. oktober. Der vil forslaget være at Målselv bosetter inntil 50 i en fireårsperiode, og da minst 12 i året.

– Jeg vil be dere og det nye kommunestyret om at vi 8. oktober legger inn et høyere signal. Vi må gjøre et vedtak der og ta beslutningen med til budsjettarbeidet. Når vi bestemmer oss for antallet flyktninger vi skal ta imot, må vi legge inn økonomi til boligkjøp og styrking av basistjenester som skole og helse, sa hun.

Flere enig

Det svaret var Tomter fornøyd med.

– Men jeg syns vi skal ta det videre og også pushe på asylmottaket for å ta imot flere, og at kommunen er med i prosessen for å finne varme senger til dem, sa han.

Mens Hajzeri orienterte om at det blir flere asylmottaksplasser i Målselv i løpet av en måned, åpnet han for spørsmål. Flere tok da til orde for at Målselv kommune bør bosette flere flyktninger i kommunen.

– Jeg er lærer og har sett elever med familier som har fått bli boende i Målselv. Den gleden jeg da så, nettopp for at framtida deres er klar i Målselv, gjør inntrykk. Jeg skulle ønske at alle som fikk opphold og vil være her i bygda, fikk være her. Jeg ønsker at vi få til å la de være her, sa Trond Kirkesjord (Sp).

Han fikk støtte fra Nanne Aspenes (Ap), som gjerne vil ha flyktninger og asylsøkere som nabo i Øverbygd.

– Jeg tenker at vi må forstå at opphold er livsviktig for dem det gjelder. Jeg vil ta imot dem, og det er vi mange som vil, sa hun.

Powered by Labrador CMS