SOL: Daggi Slettvold Helling oppfordrer alle til å bruke beskyttelse når de nyter helgens sommervær. Foto: Gjermund Nilssen
SOL: Daggi Slettvold Helling oppfordrer alle til å bruke beskyttelse når de nyter helgens sommervær. Foto: Gjermund Nilssen

Nydelig helgevær i vente

MÅLSELV: I helga blir det anledning til å få litt sol på kroppen når sommerværet tar en snartur innom Indre Troms. Da er det viktig å beskytte seg godt.

Publisert Sist oppdatert

Denne helgen gjør sommeren en snarvisitt innom Indre Troms. En svak høytrykksrygg fra Nordland sørger for solskinn og høye temperaturer fredag og lørdag. Ønsker du å få deg litt sol med det første, bør du benytte anledningen, for allerede natt til mandag blir det regn igjen.

– Det ligger en svak høytrykksrygg i Nordland som beveger seg nordover noe som blir bra for indre strøk. Fredagen starter med litt skyer, så blir det færre og færre utover dagen. Temperaturen stiger over 20 grader. Lørdag blir det fortsatt varmt, lite vind og mye sol, men det kan bli noen forbigående skyer. På søndag svekkes høytrykket, og det kommer et nytt nedbørsområde i løpet av dagen. Det blir noe regn på kvelden. Utover natten blir det ganske vått, og det vil fortsetter å regne utover uken, sier vakthavende meteorolog Ine-Therese Pedersen.

Ikke bli solbrent

Sommerværet er nok gledelig for de aller fleste. Det er viktig å nyte sommerværet mens det er her, men det er viktig å være forsiktig. Solbrenthet kan være både ubehagelig og potensielt helseskadelig. Norge ligger i verdenstoppen av forekomsten av føflekk-kreft, og økningen har en sammenheng med solingsvanene våre, skriver Kreftforeningen.

Med noen enkle grep er det imidlertid ikke noe problem å nyte sommervarmen uten å måtte bekymre seg for verken sviende solbrenthet eller mer alvorlige følger.

– Mange satser kun på solkremen, og de fleste smører seg med langt under halvparten av mengden som skal til for å få den beskyttelsen som oppgis på solkremen. Vi må nyte sola og varmen, men ikke være så lenge av gangen i de sterkeste solstrålene. Og så gir det god beskyttelse med klær og noe på hodet, som ikke minst er viktig for de som ikke har så mye hår, sier kommunikasjonsrådgiver i Kreftforeningen, Daggi Slettvold Helling.

– Sjekk UV-varselet

Her i nord skinner sola hele døgnet. Det betyr imidlertid ikke at man må smøre seg for enhver tur utendørs. Sola er sterkest midt på dagen og blir svakere utover ettermiddagen og kvelden. Kreftforeningen oppfordrer dem som skal være ute i sola, til å sjekke UV-varselet i området de skal oppholde seg dersom en er usikker på om det er nødvendig med solkrem.

– Er UV-indeksen tre eller høyere, er det nødvendig med solbeskyttelse. Hvis du oppholder deg lenge ute, kan det også være nødvendig å beskytte deg allerede når UV-indeks er 2. Man bør bruke minst 15 i solfaktor i Norge. Er den UV-indeksen lavere enn 2, kan du trygt være ute uten solbeskyttelse, sier Helling.

Powered by Labrador CMS