FOR TURISTENE: Nå har blant annet Tennes kirke fått en søppelkonteiner hvor turistene kan kaste søpla si. Foto: Eirik Heim
FOR TURISTENE: Nå har blant annet Tennes kirke fått en søppelkonteiner hvor turistene kan kaste søpla si. Foto: Eirik Heim

Nå har Balsfjord fått «turistkonteinere»

BALSFJORD: Både elveparken i Nordkjosbotn og Tennes kirke har fått søppelkonteinere turister kan kaste avfall i. Det gleder kirkenabo Liv Behrmann.

Publisert Sist oppdatert

De siste årene har nærmeste nabo til Tennes kirke, Liv Behrmann, opplevd at turister kaster søppel i hennes private søppeldunk. Siden det for noen år siden ble bestemt at den 700 meter lange veien inn til huset hennes ikke var kjørbar, måtte Behrmann plassere søppeldunkene ved innkjørselen som er rett ved Tennes kirke. Behrmann opplevde da at turistene begynte å kaste søppel i hennes private dunker, da det ikke fantes søppelbøtter på kirkeområdet.

Dette førte til at de flere ganger var fulle lenge før tømmedato, og Behrmann måtte ta med seg søpla til Storsteinnes. Flere ganger kontaktet hun kommunen og kirkekontoret for å få de til å plassere en søppeldunk på området, men begge var uenige i hvem sitt ansvar det var. Ett år senere har Balsfjord valgt å plassere en søppelkonteiner ved kirka.

– Det har blitt litt bedre, det er bra at de langt om lenge fikk det til, sier Behrmann.

Foreslår skilting

Likevel opplever hun at noen benytter seg av hennes søppeldunker, og tror det hadde vært bedre dersom det var en søppeldunk i stedet for en konteiner som ble plassert ved kirka.

– Men jeg må bare le av det hele. Her står det en stor konteiner, og likevel hiver de oppi min, sier Behrmann.

Hun regner med det vil bedre seg når konteineren har stått der ei stund. Behrmann foreslår dog at kommunen setter opp skilt slik at det ikke er tvil om at turistene kan bruke konteineren.

– Det hadde kanskje vært en fordel at det var skilt på forskjellige språk, foreslår hun.

Betales av kommunen

Hans Hugo Henriksen i Balsfjord kommune bekrefter at de har satt opp en konteiner beregnet på turistavfall ved kirka og en ved elveparken i Nordkjosbotn.

– Det er slik at vi har fått en del henvendelser i forhold til turistsøppel, men vi har ikke hatt noen gode ordninger på det. Det er et ansvar vi har som kommune, sier Henriksen.

Utgiftene ved å tømme de to konteinerne er noe kommunen står for, og skal ikke legges til i renovasjonsavgiften til innbyggerne. Det står også en turistkonteiner på Heia, men den er det Mesta som har ansvar for. I tillegg har kommunen satt en hyttekonteiner ved Ansnes. Denne er lagt inn i budsjettet som er på selvkost på hytterenovasjon.

– Så håper vi at hyttekonteinerne brukes av hyttefolk og ikke fastboende. Vi har gode ordninger med levering av avfall på Stormoen, minner Henriksen om.

Powered by Labrador CMS