SPERRET VEIEN: I svingen på E6 nord for Elverumskrysset hadde flere trailere og en buss sklidd av veien. Den finske semitraileren i bakgrunnen sperret veien, men ble trukket på rett kjøl i 20-tida. Foto: Terje Tverås
SPERRET VEIEN: I svingen på E6 nord for Elverumskrysset hadde flere trailere og en buss sklidd av veien. Den finske semitraileren i bakgrunnen sperret veien, men ble trukket på rett kjøl i 20-tida. Foto: Terje Tverås

Glatt føre førte til masseutforkjøring og kilometerlange køer

BARDU: Tirsdag ettermiddag havnet et titall kjøretøy i grøfta på E6 mellom Finnkroken og Hansmoen i Nedre Bardu. Ikke før etter ti på kvelden kunne veien åpnes for all trafikk igjen.

Publisert Sist oppdatert

Rundt halv fire tirsdag ettermiddag lå det strødd trailere, busser og personbiler nærmest på rekke og rad i grøfta både sør og nord for Elverumskrysset. Trafikken stoppet, E6 ble stengt, og politi, militærpoliti og bilbergingsselskapene fikk sitt svare strev med å få orden i kaoset. Ifølge operasjonsleder i Troms politidistrikt, Kåre Munkvold, kom politiet på stedet litt over 15.00. De fikk etter hvert bistand fra Finnsnes. Først 22.15 meldte de inn at E6 var åpnet for all trafikk, og at de forlot stedet.

– Det var ekstreme forhold på stedet. Vi hadde erfarne tjenestefolk der oppe, og de har aldri opplevd maken, sier Munkvold.

Den største utfordringa var å få nok bergingskapasitet til stedet. Politiet ringte tidlig alt av bilbergingsselskaper for å få dem kraftsamlet, men det viste seg å være lettere sagt enn gjort. Mildværet hadde ført til glatte forhold flere steder, og bilbergingsselskapene var opptatte med berging i sine egne områder. E6 ble etter hvert delvis åpnet slik at personbiler og mindre lastebiler kunne kjøre via Beredskapsveien, og militærpolitiet stilte som følgebil.

Politioverbetjent Ragnar Schjølset ved Målselv lensmannskontor var ferdig på jobb og havnet midt i trafikkaoset på turen hjem. Han ble stående i bilkø ei stund, før han bestemte seg for å gå for å se hvordan det så ut.

– Da sto det flere trailere og personbiler i grøfta sør for Elverumskrysset. Jeg fikk også vite at det var ganske mange trailere på nordsida mellom Skoelvdalen og Elverumskrysset, sier Schjølset.

SPERRET VEIEN: I svingen på E6 nord for Elverumskrysset hadde flere trailere og en buss sklidd av veien. Den finske semitraileren i bakgrunnen sperret veien, men ble trukket på rett kjøl i 20-tida.

Ekstremt glatt

Klokka var rundt fem da Schjølset kom til Nedre Bardu, og han forteller at det fortsatt var ekstremt glatt på veien. Han tror at de som havnet i grøfta, mest sannsynlig har kjørt sakte, og at de ikke hadde mulighet til å avverge utforkjøringa da kjøretøyet begynte å skli.

– Det skjedde der veien har litt skråhalling. Der veien var plan, var det ingen problem. Men så snart veien skrår, sklir bilen av veien, sier Schjølset.

Bilistene ble etter hvert dirigert om Beredskapsveien forbi Åsen.

– Selv om veien var veldig glatt, var den bedre, sier Schjølset.

Han har heller aldri opplevd så mange utforkjøringer på et så avgrenset område før. Nye Troms-journalist Terje Tverås jobbet på bardukontoret tirsdag og hadde fått med seg at veien var stengt. Han ventet derfor på Setermoen fram til Veitrafikksentralen meldte om at E6 var åpen for personbiler. Det første han så på turen hjem, var to kjøretøy som hadde kjørt utfor ved Finnkroken. Ett av disse var ei varevogn med henger som lå langt nedi grøfta.

– Da jeg kom til golfbanen, var det stopp. Der sto trailerne i ei to kilometer lang kø, sier Tverås.

Klokka var da blitt 19.30. Tverås gikk for å prate med noen bilister mens de ventet på å få passere. Én av de han pratet med, hadde en passende karakteristikk av situasjonen.

– Han sa det var rene katastrofefilmen. Det var treffende, for det var så uvirkelig, sier Tverås.

Han telte omtrent ti kjøretøy i grøfta mellom Finnkroken og Hansmoen. I tillegg var det allerede noen kjøretøy som hadde blitt berget. Tverås snakket også med en av sjåførene som hadde havnet i grøfta.

– Han sa han overhode ikke hadde kontroll, sier han.

BRÅSTOPP: Julegavene fikk seg en pause på veien til bestemmelsesstedet da denne lastebilen tørnet utfor veien.

Jula blir hvit

Operasjonsleder Kåre Munkvold berømmer arbeidet til bergingsselskapene, som sto på i timevis for å dra opp kjøretøyene. Da politiet dro litt etter 22, var det fortsatt to vogntog som ble bistått med berging.

– Det er bare beklagelig at de tok så lang tid for de som ferdes, det er tross alt hovedferdselsåra i området. Vi får håpe det blir ei stund til disse forholdene melder seg igjen, sier Munkvold.

Meteorologikonsulent Tore Lefdal ved Bardufoss værtjenestekontor kan forsikre om at mildværet begynner å gi seg. Natt til onsdag var det 9,1 varmegrader på Bardufoss, men på nøyaktig samme dag for ett år siden var det 0,3 grader varmere. I tillegg regnet det 6 millimeter. Først på julaften sank temperaturen til 12,8 kuldegrader. Lefdal tror omtrent det samme vil skje i år. I går sank temperaturen sakte, men sikkert utover dagen, og i dag kan vi vente snø.

– Det pendler mye rundt 0, kanskje det går litt på pluss og så blir det et par minusgrader. Det blir mest snø og kanskje sludd, så jeg tror det blir en litt sørpete dag, sier Lefdal.

I morgen tror han det kan komme bortimot 15 centimeter med snø, og det kan føre til utfordrende kjøreforhold. Lefdal anbefaler imidlertid folk å la snøskuffa stå til utpå lillejulaften, for da skal det slutte å snø.

– Så slipper man å gjøre dobbeltarbeid, spøker han.

Natt til lillejulaften skal nemlig skydekket sprekke opp og temperaturen faller. Lefdal regner med at det vil være mellom seks og åtte minusgrader på julaften. 3. juledag kommer romjulssnøen, og det vil komme mellom 10 og 15 nye centimeter med snø i løpet av onsdagen og litt av torsdagen. Ifølge Lefdal blir været nokså likt i Målselv, Bardu og Balsfjord.

– Hvit jul blir det, det tror jeg jeg kan garantere for leserne. Det blir hvitt fra fjord til fjell, sier Lefdal.

TRAILERKØ: Politiet omdirigerte personbiltrafikken fra sør via Beredskapsveien, mens køen av vogntog ble stadig lengre. Klokka 19.30 strakte køen seg 2 km mot Finnkroken.

Powered by Labrador CMS