GJØR TILTAK: Det er målt for høye radonverdier i totalt fire leiligheter i Infanteriveien og Magasinveien på Setermoen. Leilighetene er tre år gamle, og det blir nå iverksatt tiltak for å få ned radonverdiene. Bildet viser et leilighetsbygg i Infanteriveien.
GJØR TILTAK: Det er målt for høye radonverdier i totalt fire leiligheter i Infanteriveien og Magasinveien på Setermoen. Leilighetene er tre år gamle, og det blir nå iverksatt tiltak for å få ned radonverdiene. Bildet viser et leilighetsbygg i Infanteriveien.

For mye radon i nye bygg

SETERMOEN: Fire leiligheter som Forsvarsbygg overtok i 2014, har for høye radonverdier. Det til tross for at de ble bygd med radonsperrer.

Publisert Sist oppdatert

– De høye radonverdiene er overraskende ettersom det er lagt radonsperrer i grunnen under leilighetene, forteller prosjektleder Hans Magnus Stensrud i Forsvarsbygg utvikling nord.

Forsvarsbygg overtok våren 2014 totalt 16 leiligheter i Infanteriveien og Magasinveien på Setermoen. Nå er det påvist for høye radonverdier i fire av leilighetene, og det iverksettes nå tiltak for å få verdiene ned på et akseptabelt nivå.

Radon er en usynlig og luktfri gass som dannes naturlig i berggrunnen. Den siver inn i bygg gjennom sprekker og utettheter mellom byggegrunnen og bygninga. Radon avgir stråling og kan gi økt risiko for lungekreft ved innånding.

Nye Troms skrev for ei uke siden at Forsvarsbygg sliter med å få ned radonnivået i en del forsvarsboliger på Bardufoss og Setermoen. I verste fall må enkelte boliger fraflyttes hvis tiltakene som er iverksatt ikke har ønsket effekt. Totalt har Forsvarsbygg 152 boliger og forlegninger i Nord-Norge som ennå ikke er friskmeldt for radon. De fleste er på Bardufoss og Setermoen.

Ordner avtrekk

I ei av de fire leilighetene på Setermoen er det målt 325 becquerel per kubikkmeter luft. I ei anna er det målt i overkant av 200, mens det i de to siste er målt 150 og 180.

– Hvis det er målt over 100 becquerel, krever Statens strålevern at det blir gjort tiltak for å prøve å få ned verdiene. Klarer man ikke å få ned verdiene, godtar strålevernet inntil 200 som grenseverdi, sier prosjektleder Stensrud.

I forrige uke sa eiendomssjef Arild Øvergaard i Forsvarsbygg markedsområde nord at de ikke leier ut boliger med over 200 becquerel per kubikkmeter luft.

Forsvarsbygg har nå reklamert og bedt entreprenøren som bygde leilighetene, om å iverksette tiltak for å få ned radonverdiene. Hans Magnus Stensrud utelukker ikke at det er en lekkasje eller ei punktering i radonsperrene som gjør at den luktfrie gassen kommer opp. Ifølge han er leilighetene forberedt for ytterligere radontiltak.

– Da de ble bygd, ble det satt ned radonbrønner. Det vil si at det er lagt rør gjennom duken i grunnen under byggene. Formålet med radonbrønnene er at vi kan sette avtrekk på dem for å forhindre at gassen kommer opp, beretter prosjektlederen.

Han sier videre at det ikke er knyttet store kostnader til dette tiltaket, og at han regner med at radonbrønnene vil gjøre at de er kvitt radonproblemet i de fire leilighetene.

Radon i kaserner

Ifølge Stensrud er det ei større utfordring å få gjort tiltak i gamle boliger enn i nye. Alle nye boliger blir bygget med de radontiltakene som lovverket stiller krav om. Nå får snart Forsvarsbygg ei ny radonutfordring på Setermoen. To kaserner i Artillerileiren skal bygges om til hybler, og der må det gjøres tiltak for å få ned radonverdiene.

– Det er gjort målinger i de to kasernene som hadde ganske høye verdier. Det er også gjort målinger i kasernene når vi har kjørt ventilasjonen for fullt, og da var verdiene godt innenfor normen. Men når vi bygger om, må vi gjøre noe med grunnforholdene der, avslutter Hans Magnus Stensrud.

Powered by Labrador CMS