FANT SAUEBÆSJ: I helga hadde Ruth Foshaug tenkt å lage frikassé til middag. Den planen droppet hun da hun fant en sauebæsj i fårikålpakken. Foto: Gjermund Nilssen
FANT SAUEBÆSJ: I helga hadde Ruth Foshaug tenkt å lage frikassé til middag. Den planen droppet hun da hun fant en sauebæsj i fårikålpakken. Foto: Gjermund Nilssen

Fant sauebæsj i fårekjøttet

RUNDHAUG: Da Ruth Foshaug i helga skulle lage frikassé til middag, mistet hun brått appetitten. I kjøttpakken fant hun ekskrementer av sau.

Publisert Sist oppdatert

– Slikt er ikke greit. Den var en utrivelig opplevelse, sier Ruth.

Lørdag hadde Ruth kjøpt inn to pakker fårikålkjøtt, og planen var å lage frikassé til middag. Den ene pakken var fra Nordfjord, men det var i pakken fra Kuraas at overraskelsen befant seg.

– Jeg styrte rundt på kjøkkenet, kokte opp vann og helte først oppi hele pakken med kjøtt fra Nordfjord. Da jeg begynte å helle oppi pakken fra Kuraas, så jeg at det var en mørk flekk som kom ut av pakken, sier hun.

Hun forteller at det aldri var noen tvil om hva dette fremmedlegemet var.

– Jeg fikk tak i den i full fart og røsket den ut. Jeg fikk raskt mine verste antakelser bekreftet, da det var snakk om ekskrementer. Da var det bare å tømme kjøttet ut, sier hun.

Hun forteller at hun kjøpte pakken på Rema 1000 på Bardufoss, og at hun har vært i kontakt med dem i ettertid. Hun har også sendt bildet av det hun fant til Kuraas.

– Jeg sendte bildet via Facebook-siden deres, og jeg har fått en tekstmelding tilbake. De sier at det er svært beklagelig, og at jeg skal få en økonomisk kompensasjon. Jeg håper uansett at de ser til at dette ikke skje igjen, for det kan jo være direkte farlig. E.coli-bakterien skal man ikke spøke med, sier hun.

Ruth har aldri tidligere opplevd å finne noe slikt i maten. Hun vil likevel fortsette å spise fårekjøtt. Men ikke fra Kuraas.

– Det blir i alle fall ikke noe mer kjøtt fra dem på min kjøkkenbenk framover. Og sauekjøtt ble det ikke til middag i helga. Vi nøyde oss med spagetti bolognese, sier hun.

– Beklagelig

Kvalitetssjef hos Kuraas, Ole Kuraas, sier til Nye Troms at det er beklagelig det som har skjedd, og at de tar saken alvorlig.

– Selv om det er teknisk mulig at slikt forekommer, skal det jo ikke skje. Heldigvis er det svært sjeldent at slikt forekommer, og bare i år har vi skåret flere tusen lam, og dette er første tilbakemelding vi får om et slikt funn i kjøttet. I slike tilfeller er «lammeperlene» innkapslet i fett og dermed svært vanskelig å oppdage for operatøren, sier han.

– Hvilken kontroll har dere for å se til at slikt ikke skjer?

– Det er en visuell kontroll av dyrene hvor de kritiske plassene inspiseres før partering. I dette tilfellet har det beklagelig vis vært vanskelig å oppdage og har sluppet igjennom kontrollen. Saken gjennomgås internt hos oss for å forhindre at dette ikke skjer, sier han.

Fare for tarmbakterier

Seksjonssjef i tilsyn av dyr og slakt i Mattilsynet region Troms og Svalbard, Hilde Haug, presiserer at da Kuraas holder til i Narvik, er ikke dette deres ansvarsområde. Hun har derfor ikke hørt om hendelsen.

– Det er heldigvis ikke ofte vi hører om slike tilfeller, men det er jo en risiko for at slikt kan skje, sier hun.

Hun forteller at i ytterste konsekvens kan det oppstå e.coli-smitte.

– Det er en generell fare for tarmbakterier når man finner en slik perle i kjøttet, og om kjøttet har tint, vil e.coli kunne oppformeres i kjøttet og representere en smitterisiko. Da er det viktig med en god varmebehandling slik man normalt gjør med fårikålkjøtt, sier hun.

Fjernet kjøttet

Yngve Hakestad, som er leder for Rema-butikken både på Bardufoss og Setermoen, sier at det er sjeldent han får høre om slike tilfeller av varer kjøpt i butikken, men at han har tatt det videre til Remas øvrige organer.

– Jeg er veldig lei meg for at en av mine kunder opplevde å få fårikålmiddagen ødelagt. Dette skal ikke forekomme, og vi tar dette svært alvorlig. Jeg har varslet Rema 1000 sentralt, som vil følge opp dette med vår leverandør Kuraas. Vi vil følge opp dette i butikk for å sikre at ingen kunder får lignende opplevelser, sier han.

– Har dere fortsatt det aktuelle kjøttet i hyllene i din butikk på Bardufoss?

– Nei, det er nå fjernet i påvente av videre saksgang i denne saken, sier han.

Powered by Labrador CMS