SER FRAM: Fabrikksjef Bjørn Gjærum ser fram til at truck-transporten fra lager til båt kan halveres når det nye silobygget til Ewos blir ferdigstilt utpå sensommeren. Foto: Ivar Løvland
SER FRAM: Fabrikksjef Bjørn Gjærum ser fram til at truck-transporten fra lager til båt kan halveres når det nye silobygget til Ewos blir ferdigstilt utpå sensommeren. Foto: Ivar Løvland

Ewos bygger ut

BERGNESET: Fiskefôrprodusenten Ewos nærmer seg sluttfasen av ei større utbygging på Bergneset i Balsfjord. Når nærmere 60 millioner kroner er brukt, vil det gi både mer sikker og mer lønnsom produksjon ved anlegget.

Publisert Sist oppdatert

Når utbygginga er ferdig om noen uker, vil det stå 27 siloer for fiskefôr klar inne i det nye bygget. Hver av dem rommer 70 tonn med fôr.

Og utvidelsen vises definitivt. Nyanlegget rundt siloene er 30 meter høyt på det meste og 40 meter langt. Bredden fra eksisterende fabrikk er utvidet med nesten 15 meter. Totalt koster nyanlegget mellom 50 og 60 millioner kroner for Ewos, som nå eies av selskapet Cargill.

– Det er flere grunner til denne utbygginga. Sikkerhetsmessig vil vi redusere kjøringa med trucker på kaianlegget betydelig, og med bulkanlegget vil emballasjeforbruket vårt halveres. I tillegg vil vi spare litt ned på antall ansatte i høysesongen vår, sier fabrikksjef ved Ewos Bergneset, Bjørn Gjærum.

Fabrikken produserer nå 170 000 tonn med fiskefôr i året og leverer til oppdrettsanlegg fra Lofoten og nordover. Produksjonsvolumet er litt mindre nå enn den har vært på det meste.

– Konkurransen i markedet er knallhard, sier fabrikksjefen.

Ut med båt

Nesten alt av fôr transporteres ut med båt fra kaia ved fabrikken. Bare de aller nærmeste anleggene får fiskefôret med bil. Og til nå har alt som har blitt uttransportert med båt, blitt kjørt i storsekker på 500 kg fra fabrikkens lager og over kaiområdet og ned til båtene. Opptil 6000 tonn i uka har gått ut med båt, og dermed har 12 000 storsekker blitt kjørt over området med truck.

– Nå skal 50 prosent av volumet vi produseres over i de nye 27 siloene, og derfra transporteres det automatisk til den bulkbåten vi har til rådighet. Det er klart det blir godt HMS-messig å få redusert truckkjøringa på området vårt, sier Bjørn Gjærum.

Han er glad ei etterlengtet utbygging snart er over, etter at arbeidene startet for nøyaktig ett år siden. Utbygginga har stort sett gått etter planen, men hadde alt vært perfekt, ville høysesongen startet i juli med hele nyanlegget innkjøringsklart. Det er det ikke sikkert at de makter.

Ewos har 29 fast ansatte ved fabrikken, men i høysesongen fra juli til november er det 40 årsverk involvert. I byggeperioden har flere lokale firmaer fra Balsfjord vært engasjert til både større og mindre oppdrag.

– Vi har også planer for ei videre utbygging, men det betinger blant annet en utvidelse av kaianlegget. Når det eventuelt kan skje, vet vi ikke, sier Bjørn Gjærum.

Fornøyd med at de snart er i havn med denne store utbygginga ved fabrikken.

Powered by Labrador CMS