Barduordføreren om kommunereformen:

GODE NABOER: Barduordfører Toralf Heimdal (t.v.) og Målselv-ordfører Nils Foshaug vil gjerne at kommunene skal samarbeide. Men begge parter virker lunkne til å slå sammen Bardu og Målselv til en kommune. Arkivfoto: Kari Anne Skoglund.
GODE NABOER: Barduordfører Toralf Heimdal (t.v.) og Målselv-ordfører Nils Foshaug vil gjerne at kommunene skal samarbeide. Men begge parter virker lunkne til å slå sammen Bardu og Målselv til en kommune. Arkivfoto: Kari Anne Skoglund.

– Bardu har ikke råd til å slå seg sammen med andre

BARDU: Folkemøtet i Bardu tirsdag ga ikke svar på hvilke kommuner folk helst vil at Bardu skal slå seg sammen med. Derimot mener ordføreren at det ga et tydelig signal mot hele kommunereformen.

Publisert Sist oppdatert

Litt av formålet med folkemøtet var å avklare hvilket eller hvilke alternativer folk skal få stemme over når det blir folkeavstemning.

– Det kom ikke fram noen klare alternativer i folkemøtet. Men det var veldig mange som ytret seg imot kommunesammenslåing. Og det er ei klar anbefaling fra rådmannen at det for Bardus del vil være mye verre å slå oss ammen med andre, enn å stå alene, sier Heimdal.

Økonomi

Heimdal forteller at det slett ikke ser håpløst ut for Bardus del, selv om inntektssystemet endres for å stimulere til kommunesammenslåing.

– Hvis vi nå slår oss sammen med Målselv, så må vi etter 15 år ta ned utgiftene med 11 millioner. I årene fram til da får vi 1,6 millioner mer hvis vi slår oss sammen. Det er et lite beløp, sier Heimdal.

Heimdal mener reformprosessen har vært temmelig håpløs å forholde seg til, siden inntektsystemet og tallene kom altfor seint på bordet. Men for Bardus del mener han at sammenslåing framstår som stadig mindre aktuelt.

– Sånn som vi har det nå, så er kraftinntektene på rundt 40 millioner i året. Det tilsvarer omtrent 10 000 kroner per innbygger i Bardu. Slår vi oss sammen med Målselv, vil vi i snitt ha under halvparten per innbygger, og det betyr at i en sammenslått kommune vil «gamle Bardu» få en inntektssvikt på over 20 millioner, sier han.

Han mener intensjonsavtalene som er lagd er ekstremt dårlige for Bardus del.

– Jeg kan ikke i min villeste fantasi forstå at noen i Bardu skulle ønske å gå inn på disse avtalene. Det paradoksale er at mantraet før dette ble tydelig var at kommunene ikke vil ha råd til å stå alene og fortsatt yte tjenester til folk som før. Men min konklusjon etter at inntektssystemet nå er presentert, er at vi ikke har råd til å slå oss sammen med noen, sier Heimdal.

Effektivisering

I dag har Bardu netto driftsutgifter på omtrent 25 millioner kroner. Med rundt 4000 innbyggere tilsvarer det, ifølge Heimdal, 6295 kroner per innbygger. Nabokommunen Målselv har netto driftsutgifter på 32 millioner, noe som tilsvarer 4766 kroner per innbygger.

– Dette er en betydelig forskjell. Slår vi oss sammen, må vi forvente at dette må jevnes ut, sier Heimdal.

Han poengterer at han ikke mener tjenestetilbudet i Målselv er dårlig, men at Målselv har en effektiv organisasjon. Heimdal mener det er viktig også for Bardu å effektivisere drifta, og at det finnes et potensiale for nettopp det. Økonomisk sett forklarer han at alternativet Bardu-Målselv er det minst dårlige.

– Da må vi til sammen ta ned 11 millioner. Men for Bardu, Salangen og Dyrøy er det hele 35 millioner som må kuttes etter 15 år. Det er det samme som i alternativet Bardu, Målselv, Sørreisa og Dyrøy. Men demokratisk sett mener jeg at alternativet med Salangen og Dyrøy kan være bedre for Bardu, som da blir sittende med kjøttvekta, sier Heimdal.

At det gis reformstøtte til kommuner som slår seg sammen, mener Heimdal ikke er et relevant argument for sammenslåing. For disse pengene skal brukes til å dekke kostnader som oppstår som følge av sammenslåinga.

– Hvis vi ikke slår oss sammen med andre, trenger vi heller ingen reformstøtte, sier han.

Folkeavstemning

Heimdal forteller at det på folkemøtet tirsdag var mange som uttalte seg imot kommunesammenslåing. Men tross stor nei-stemning, vil Heimdal likevel gjennomføre folkeavstemning.

– Ja, jeg har sagt tydelig allerede i valgkampen at vi skal ha folkeavstemning, og det vil jeg stå på. I øyeblikket ser alternativene dårlig ut, spesielt økonomisk, men likevel vil jeg gjennomføre folkeavstemning. Jeg har tro på at befolkninga vil være med å gi et klart og tydelig nei til kommunesammenslåing, sier Heimdal.

Han tror at bardudølene ser at sammenslåing blir for dyrt for Bardu, og at det er mye som er bra i Bardu som det er.

– Jeg tror at bardudølene heller ser på muligheten for samarbeid med nabokommunene, men som selvstendige enheter. Jeg mener det ligger godt til rette for økt samarbeid framover, spesielt mellom Bardu og Målselv. Vi har et meget godt samarbeid, og jeg har stor tro på at vi klarer å løfte hverandre i regionen. Jeg vil gjerne skryte av både administrasjonen og politisk ledelse i Målselv. De er en fantastisk gjeng å jobbe sammen med, og jeg opplever det som en stor styrke at vi kan backe hverandre opp, sier Heimdal.

Powered by Labrador CMS