TRYGT HJEMME: Sauen med grønt slips og de tre lammene i bakgrunnen er hjemme i trygge omgivelser etter langturen Det er sauebonde Kim-Stian Nordgård takknemlig for.
TRYGT HJEMME: Sauen med grønt slips og de tre lammene i bakgrunnen er hjemme i trygge omgivelser etter langturen Det er sauebonde Kim-Stian Nordgård takknemlig for.

Balsfjordsauer funnet på andre sida av Målselva

BALSFJORD: Sauebonde Kim-Stian Nordgård trodde nesten ikke sine egne øyne da han før helga fant sauene sine milevis hjemmefra. Og det på den andre siden av Målselva.

Publisert Sist oppdatert

Det var rundt sankthans at sauebonde Kim-Stian Nordgård slapp sauene sine ut på beite ved Sagelvvatnet. I overkant av en måned seinere fikk han en telefon som han ikke hadde ventet å få. En sau med tre lam var observert i Målselv, ved Elverum gård.

Det var like før helga Nordgård ble oppringt angående sauen, som han kjøpte fra Nordkjosbotn i vinter.

– Jeg ble da fortalt at sauen var observert ved Utby, forbi Fjellandsbyen. Dette var på torsdag, forklarer Nordgård.

Torsdag kveld ble sauene observert ved elvebredden. Nordgård var først veldig i tvil på om dette virkelig kunne være hans sau og lam.

– Men øremerket viste at det var mine, sier han.

Etter å ha lett etter sauene uten hell, ble de etter hvert observert ved Elverum gård.

Over elva

– Elverum gård er på andre siden av elva. Der ble de observert tidlig fredag. Det som rett og slett har skjedd, er at sauene må ha krysset Målselva for å komme seg dit, sier Nordgård.

Han synes det er helt utrolig at sauen med sine tre lam har lagt på svøm over elva, men mener tidsrommet ikke tillater at de kan ha kommet seg over noe annet sted.

– Vi sto og så over elva der de må ha svømt over. Elva er ganske bred akkurat der, og det var såpass bra med strøm at jeg hadde i alle fall ikke funnet på å legge på svøm over der, sier Nordgård.

I god behold

Nå er både den fire år gamle sauen og hennes tre lam hjemme på gården på Sagelvvatnet i god behold. Akkurat nå har de husarrest.

– Ja, nå får de holde seg her. Jeg tror de har hatt nok spenning for i sommer, sier Nordgård.

Han mener det ikke er uvanlig at sauene på beite kan gå langt, men at dette var en svært uventet tur for hans sauer å begi seg ut på.

– Dette var en uvanlig vei for mine å gå. Det kan jo hende de var på vei tilbake til Nordkjosbotn hvor de kommer fra, men at de har tatt seg en omvei, ler han.

Han undrer seg litt over hvor langt sauene egentlig kunne ha gått når de først var kommet over det største hinderet, elva. Hvor lang ferden faktisk ble, er han usikker på, da han ikke kan si sikkert hvor de har beveget seg. Men at det må være et par-tre mil, er helt sikkert.

– Nå er jeg glad for å ha dem hjemme i god behold. Så må jeg takke alle som har fulgt med og rapportert når de har sett dem. Det er jo det som gjør at de er hjemme i trygge omgivelser nå, sier Nordgård, som kun har vært sauebonde i snart to år.

Uvanlig

Med seg på jakt etter sauene hadde han sauebonde Lars Ivar Fause, som har lengre erfaring. Han er også småfe-rådgiver i Nortura. Fause mener det er svært uvanlig at sau og lam hopper på ei så stor elv som Målselva og legger på svøm.

– En sau som ikke har mye ull, kan svømme ganske langt. Jeg har selv sett en som har svømt over et vann som var 200 meter bredt, men det er ikke vanlig i det hele tatt. Det er egentlig ganske spektakulært, sier Fause.

Han mener at sauenes korte ull var det som berget dem.

– Når de først har kommet på avveie, går de bare videre. Det er eksempel på Bardu-sau som har forsvunnet inn i Sverige, og som aldri er funnet igjen.

Han mener det kan være mange grunner til at sauen har begitt seg på ville veier.

– Den kan være skremt ned fra Mauken av jerv eller bjørn, for eksempel. Det er mye som kan ha skjedd, og de har nok hatt litt av en tur, sier Fause, som oppfordrer folk til å rapportere når de ser sau der de ikke hører hjemme.

Powered by Labrador CMS