FAR OG DATTER: Tor Eriksen sang vakker duett med dattera Mari Linnea Schiøll Eriksen.
FAR OG DATTER: Tor Eriksen sang vakker duett med dattera Mari Linnea Schiøll Eriksen.

Fenomenal konsert for fullsatt kirke

MÅLSELV: Kirka var vakkert pyntet til fest da storkoret til Chorus Borealis og Freidig mannskor bød på adventskonsert søndag kveld. Etter nitid øving i to måneder klarte sangerne å skape en lang rekke glitrende musikalske øyeblikk under den to timers lange konserten.

Publisert Sist oppdatert

Første søndag i advent på kalenderen, supermåne på himmelen og adventskonsert med over 70 sangere i Målselv kirke. Uten tvil var sistnevnte en av helgens begivenheter mange ønsket å få med seg. Mellom 350 og 400 tilhørere strømmet til Målselv kirke søndag kveld for den årlige adventskonserten til Chorus Borealis, som i år ble gjort ytterligere mannsterk av Freidig mannskor fra nabokommunen i sør.

Dirigentene for de to korene, Tor Eriksen fra Målselv og Egil Nyhus fra Bardu, vekslet på å styre den majestetiske «korskuta». Arrangementsmessig ble det store antallet sangere brukt godt, med krydderier og stemmegodbiter både her og der. Ofte fikk dame- og herrestemmene få spille mot hverandre. Når samtlige synger av full hals, oppleves det nesten litt overveldende, slik som ved «Halleluja»-koret fra Messias, som var et av de første numrene. Herrestemmene ble her litt harde, samtidig som damene fortjener skryt for måten de gjennomførte de krevende «King of Kings»- og «Lord of Lords»-skalaene på.

At et mannsterkt kor kan synge sterkt, er ikke vanskelig å forestille seg. Det er først når et stort kor kan synge svakt at den virkelige styrken kommer for en dag. Etter å ha startet klassisk og majestetisk, gikk koret videre til litt mer dempet sang, der Nyhus tok koret ned i intensitet i «Jul, jul, strålande jul», og der resultatet ble utsøkt sang uten akkompagnement, etterfulgt av Maria Menas nydelige «Home for Christmas».

Tor Eriksen sang vakker duett med dattera Mari Linnea Schiøll Eriksen.

Gammel og ny fans

For mange er det en selvfølge å få med seg den årlige adventskonserten til Chorus Borealis.

– Man blir helt trollbundet av å sitte her og høre på. De er bare helt fantastisk, utbrøt personen ved siden av meg da koret var i ferd med å avslutte og gjøre seg klare for ekstranumre.

Adventskonserten besto totalt av så mye som 21 numre og varte nærmere to timer. Det er lenge å sitte på trebenker, noe flertallet av tilhørere likevel ikke så ut til å la seg merke med. Dirigentene syntes på sin side det var stas å avslutte sin miniturné i målselvkirka, etter å ha vært i Salangen og Bardu dagene før. Egil Nyhus syntes koret klarte å holde fokus også denne siste runden, slik at det endte med at søndagen etter hans mening ble deres beste konsert.

– Det er alltid noe spesielt med målselvkirka, det blir ei helt spesiell stemning. Ekstra morsomt var det å se nye fjes blant publikum som jeg ikke hadde sett før. Det viser at vi i hvert fall ikke stagnerer, sa Tor Eriksen.

Det var mange ulike sjangre på programmet, fra klassisk via viser og pop, til gospel og rock. Orkesteret spilte en stor rolle som taktsetter og stemningsskaper, med musikere som sammen ga koret solid musikalsk ryggdekning. Med Tom Meyer som sjef for lyden var det tekniske i boks. Og ikke minst hadde Fagerlidal gartneri sørget for nydelige dekorasjoner framme i kirka.

Britt Oddveig Berg framsto som den rene soul-dronninga under gospelsang «Go tell it on the mountain». Dette var absolutt det nummeret med mest sprett og puls. Og ble også ekstranummer.

Høy puls og hjertevarme

Det var et for en stor del gjennomarbeidet og godt gjennomført materiale koret presenterte.

Ikke et vondt ord om mannfolkene, med da damekoret stilte seg opp i midtgangen og sang «Det hev ei rose sprunge», var det – sin femininitet til tross – med en pondus og maktdemonstrasjon mannskoret ikke hadde kjangs om å matche. Andre numre som falt spesielt i smak hos avisas utsendte denne gangen og ga ekstra julestemning, var «Joy to the world», «Jerusalem», «Julen är här», «En krybbe er vuggen», og selvsagt «O Helga natt».

Frode Fjellheims mektige musikkstykke, joiken «Vuelie», var virkelig en højdare; Heia Solvang, for å lage gåsehudstemning som ble tatt med herfra og rett over i «Deilig er jorden». Lekkert.

Det er nøyaktig 30 år siden Trygve Hoff gikk bort, og det ga en ekstra dimensjon til julesangen vi alle er spesielt glade i her nord, ja, faktisk i hele landet. «Nordnorsk julesalme» ble av storkoret framført i et spenstig, optimistisk og velklingende arrangement av Ivar Roger Hansen.

Av alle solistene som var framme, ble det uten tvil Britt Oddveig Berg som ble julestjerna denne gangen, full av energi, glede, soul og stemmeprakt rocket hun kirka med «Tell it on the mountain» – ikke bare én, men to ganger.

– Hvor høy puls har du nå, spurte Sigbjørn Solvang Tor Eriksen etter første runde med dette forrykende nummeret, hvorpå Eriksen skotter ned på duppeditten på håndleddet, og svarte: – 124!

Et lite besøk fra Vømmøl, bare at Porselensstrand for anledningen var blitt byttet ut med Rygge. Lennart Strømseng (t.v.) og Aage Leinhardt sang gjengangeren «Vårres jul».

På sidelinja, men så langt fra uviktige som det er mulig å komme: Orkesteret gjorde en flott jobb. Sigbjørn Solvang på tangenter, Dagfinn Hansen på gitar, Ingar Moldsvor på bass og Svein Erik Pedersen på perkusjon.

Mange fant det ekstra koselig bokstavelig talt å bli fulgt til døra på denne måten, gjennom en levende allé av korister med levende lys. Ei fin og verdig avslutning på en flott konsert.

Powered by Labrador CMS