MYE STØY: Hele forrige uke fløy F-16 flyene rett over tretoppene i bakgrunnen, og Kristian Nerum stiller spørsmålstegn ved hvorfor Fylkesmannen i Troms ikke har flystøy med i utslippstillatelsen til Forsvaret. Foto: Malin C. S. Myrbakken
MYE STØY: Hele forrige uke fløy F-16 flyene rett over tretoppene i bakgrunnen, og Kristian Nerum stiller spørsmålstegn ved hvorfor Fylkesmannen i Troms ikke har flystøy med i utslippstillatelsen til Forsvaret. Foto: Malin C. S. Myrbakken

Reagerer på lavtflygende jagerfly

SALANGSDALEN: Hele forrige uke øvde F-16-piloter på lavtflyging blant annet gjennom Salangsdalen i Bardu. Innbygger Kristian Nerum stiller spørsmål ved lovligheten av å fly så lavt i bebodde områder.

Publisert Sist oppdatert

At Forsvaret flyr over Salangsdalen, er ikke noe nytt. Kristian Nerum bor ikke langt unna Setermoen skytefelt og er vant til både skyting, helikopter og ett og annet jagerfly. Forrige uke kom imidlertid F-16-flyene litt for nært. Ved tidligere øvelser har de flydd høyt over husene, men forrige uke fløy de mye nærmere bakken.

– De bryter mønsteret i forhold til tidligere. Vi er vel vant til artilleristøy, men det kan ikke måle seg med det som foregår nå, sier Nerum.

Hver dag fra rundt 10.30 på formiddagen til sent på ettermiddagen har jagerflyene flydd i puljer på to og to gjennom Salangsdalen. Lyden fra flyene er overveldende, og Nerum forklarer at det ikke er mulig å oppholde seg ute når de flyr så lavt. Én av gangene sto han i stigen for å jobbe på garasjen da flyene plutselig kom. Nerum hadde ikke hørselvern på og ikke mulighet til å komme seg inn i tide. Da kjentes det i ørene i god tid etterpå. Elghunden Rufus ville også bare inn etter at flyene hadde passert tre til fire ganger.

– Det er en intens lyd. Man kan ikke jobbe ute, man må bare gå inn for å berge hørselen, sier Nerum.

Utslippstillatelse

Etter ei stund ble han lei bråket og tok kontakt med Fylkesmannen for å høre om det er tilfelle at Forsvarets fly slipper å få godkjent støynivået i en utslippstillatelse før de kan fly i bebodde områder. Som svar fikk han at Fylkesmannen ikke har noe med dette å gjøre.

– Hva har vi miljøvernavdelinga hos Fylkesmannen til da? Det er veldig betenkelig at de mener flyaktiviteten skal være utenom utslippstillatelsen. Da er det nesten fritt fram, sier Nerum.

Han mener kommunen må i dialog med Forsvaret for å få klarhet i hva som er tillatt og sørge for at støyen måles mens aktiviteten pågår. Nerum ser med gru på potensielt fem uker til med samme støy. Én av gangene var det så ille at både vinduene og koppene i kjøkkenskapet dirret når flyene fløy forbi.

– Det må da finnes andre områder hvor de kan fly slik. Fly overgår alt når det gjelder støy; de kommer så fort at du rekker ikke å foreta deg noe. Jeg tror det er flere denne uka som har følt det ubehagelig, sier Nerum.

Han reagerer også på at lavtflyginga ikke er kunngjort på forhånd. Bjørn Arne Karlsen hos Fylkesmannen i Troms bekrefter at han har vært i dialog med Nerum angående jagerflyene. Han forklarer at Forsvaret må ha utslippstillatelse i Setermoen skytefelt, men at Fylkesmannen ikke har myndighet på flystøy.

– I den tillatelsen regulerer vi også skyting fra fly, men ikke støyen fra selve flyet, sier Karlsen.

– Burde varslet bedre

Presse- og informasjonsrådgiver ved 132 luftving, Sigurd Tonning-Olsen, forklarer at flyginga er en del av et våpeninstruksjonskurs som holdes for pilotene i Bodø. Kurset har pågått siden mai og er et samarbeid mellom andre land i Europa som har F-16-fly. Pilotene er derfor fra Norge, Belgia, Danmark, Portugal og Nederland. De seks siste ukene av kurset holdes i Bodø, og forrige uke var første uka.

– Den første uka av treninga var det mye lavtflyging hvor vi brukte Bodø, Setermoen og Lofoten som øvingsområde, sier Tonning-Olsen.

Han forklarer at nedre grense på lavtflyging er på 250 fot, det vil si cirka 75 meter over bakken. Tonning-Olsen bekrefter at de har fått noen støyklager på flyginga i Bardu, og ser at de burde vært flinkere til å varsle på forhånd. Ifølge Tonning-Olsen har de varslet i henhold til sine rutiner, men de kunne gjerne opplyst om det i lokale medier. Han har forståelse for at innbyggerne reagerer på lydnivået, og er klar over at lyden oppleves enda høyere når de flyr gjennom dalstrøk.

– Det er selvfølgelig trasig når vi får tilbakemelding fra folk som ikke synes det er så greit. Men det er ingen plasser i Norge som er totalt ubebodde, så noen vil dessverre få litt mer støy enn andre, sier han.

Tonning-Olsen kan likevel ikke si noe om utslippstillatelse i forhold til støy.

– Jeg regner med at det er tatt høyde for når et område er satt av til lavtflyging, så vi forholder oss til det, sier han.

Tonning-Olsen forklarer at lavtflyging er en viktig øvelse for pilotene som det må øves mye på. Mesteparten av lavtflyginga for denne gangen skal imidlertid være over, og at de nå går over til nattflyging.

– Det betyr ikke at det ikke kan forekomme at flyene kommer lavt, men hoveddelen av lavtflyginga er de nå ferdig med, sier han.

Powered by Labrador CMS